Рискът от рецесия в най-голямата европейска икономика се повиши значително

...
Рискът от рецесия в най-голямата европейска икономика се повиши значително
Коментари Харесай

Tpъмп мoжe дa вĸapa нaй-гoлямaтa eвpoпeйcĸa иĸoнoмиĸa в peцecия

Рискът от криза в най-голямата европейска стопанска система се увеличи доста сред март и април този месец след заетата от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп позиция отновно международната търговия, демонстрира проучване.

Икономисти от немския Институт за макроикономика и стопански проучвания смятаха, че в първите три месеца на година опцията Германия да навлезе в криза бе едвам 6,8 %. Сега обаче прогнозите им показват, че шансът е 32,4 %.

" Флиртът на президента Тръмп с протекционизма раздруса света и засегна освен финансовите пазари, само че и немската стопанска система ", споделя Гюстав Хорн, шеф в института.

Германия е най-мощната стопанска система в Европа, а взривът там продължава към този момент над пет години. Безработицата там е толкоз ниска, че фирмите постоянно би трябвало да отхвърлят поръчки поради липса на служащи. Наскоро държавното управление пък регистрира рекордни доходи от налози.

Икономиката ѝ обаче е движена от износа и големия търговски остатък. И поради това страната стана обект на отрицателни мнения от страната на Тръмп. Берлин, несъмнено, отхвърли обвиняванията. Но решението му да вкара нови мита на китайски артикули внезапно накара предходните му закани да звучат по-възможни.

Германия е в листата за наблюдаване на американското финансово министерство дружно с Япония, Китай, Южна Корея, Швейцария и Индия.

Засега Вашингтон не е налагал мита върху артикули от Европа, само че не е ясно дали това няма да се случи.

Европейските водачи изясняват обстойно и необятно какъв брой малко общо имат с Тръмп, само че споделят терзанията му, че силата на Германия коства доста на целия континент. Най-мощната европейска стопанска система завоюва доста от еврозоната, в която споделя обща валута с голям брой стопански по-слаби народи.

Ако Германия имаше лична валута, тя щеше да е оценена надалеч по-високо от еврото. И до момента в който относително ниската му стойност носи изгоди на стопанската система на Германия, движена от износа, еврото не направи доста, с цел да съживи стопанските системи на страните от южната част на континента.

Тръмп не е първият американски водач, който показва терзания по отношение на комерсиалния остатък на Германия. Администрацията на Обама също уточни, че Берлин би трябвало да подтиква вътрешното ползване и да усили вноса на артикули от останалите страни от Европейски Съюз./ money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР