Рискът от разпространение от човек на човек на щама H5N8

...
Рискът от разпространение от човек на човек на щама H5N8
Коментари Харесай

СЗО отчита нисък риск за човешко разпространение на птичи грип H5N8

Рискът от разпространяване от човек на човек на варианта H5N8 от птичия грип се смята за невисок , откакто за пръв път е разпознат в, заяви Световната здравна организация (СЗО) в петък, представена от " Ройтерс ".

Отделен вариант на птичи грип, H1N1 , който бързо се популяризира измежду хората , накара СЗО да разгласи грипна пандемия през 2009-2010 година

Русия записва първия случай на вариант на вируса на птичия грип , наименуван грип A (H5N8 ), който се предава на хората от птици и е докладвала за това на СЗО , съобщи в събота Анна Попова, началник на надзорния орган " Роспотребнадзор ".

Установено е, че седем души в Русия са инфектирани с H5N8, само че всички са безсимптомни след огнище в птицеферма в южната област на Астрахан, се споделя в изказване на СЗО. Смъртта на 101 000 от 900 000 кокошки носачки във фермата през декември е провокирала следствие, добавя известието.

" Всички близки контакти на тези случаи са клинично следени и никой не е показвал признаци на клинично заболяване . Въз основа на наличната сега информация рискът от предаване от човек на човек остава невисок. "

Според СЗО предходната година са докладвани огнища на варианта H5N8 при домашни птици или диви птици във Англия, България, Чехия, Египет, Германия, Унгария, Ирак, Япония, Казахстан, Холандия, Полша, Румъния и Русия .

СЗО разяснява, че създаването на зоонозни грипни ваксини за евентуална приложимост остава основна част от тактиката на СЗО при грипна пандемия .
 Русия записва първи случаи на болест на хора с птичи грип
Русия записва първи случаи на болест на хора с птичи грип

Засега няма данни за предаване на болестта от човек на човек
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР