Рискът от заразяване с Ковид-19 нараства, но възможна ли е

...
Рискът от заразяване с Ковид-19 нараства, но възможна ли е
Коментари Харесай

Проф. Александрова цитира кошмарно прочуване в Китай за повторното заразяване от К-19

Рискът от заразяване с Ковид-19 нараства, само че допустима ли е реинфекция? През октомври бяха регистрирани 4 такива случаи.

"Това не е знамение, което до момента не сме виждали. Нека всеки от нас да се измисли, че и досега други вирусни инфекции нееднократно сме ги изкарвали. Най-близкият образец е грипът. Това не би трябвало ни учудва.

Една част от вирусите провокират дълготраен или пожизнен имунитет, подобен е морбилито. Но коронавирусите не са сред тях ", сподели вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR ".

Тя акцентира, че шест месеца след първото заболяване може да има реинфекция, а пикът е някъде 12 месеца по-късно.

"Но що се отнася до новия ковирус - няма по какъв начин да знаем дали ще следва същия модел. Появиха се съществени изявления за реинфекциите. Едната от тях е оповестена на 26 ноември. То е за изследване, обхващащо интервала до края на юни.

Анализира резултатите от 14 изследвания, което обгръща повече от 2000 боледували от Ковид-19. Основно в Китай се развива действието.

Оказва се, че в 14,8% е имало повторна PCR позитивна реакция, която е настъпвала към 9-10 дни след втория негативен тест, който освобождава хората от карантина, и към 35 дни, откакто е почнала симптоматиката при първото заболяване ", добави проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

За да се случи това има два сюжета, съгласно нея.

"Единият е, че става дума за реинфекция. Такива случаи обаче са оповестени доста малко в сериозните списания. През октомври бяха разказани единствено 4 такива случая. За да сме сигурни, че става дума за втора зараза, би трябвало да сме сигурни, че става въпрос за вирус, който е друг от първия. Трябва да има генетичен разбор и на първия, и на втория ", сподели още експертът.

По думите ѝ при втория случай би трябвало да става въпрос за реактивация на вируса.

"Има вируси, които когато ни инфектират един път, може за много дълго време да останат в нас, което не значи, че ни основават проблеми.

Хората в Китай, които са били с реинфекция, са такива, които са имали диабет. Има данни, че колкото по-разнообразна клиниката и колкото по-тежко протича Ковид-19, толкоз по-добре изразен е имунният отговор ", разяснява проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че повторната симптоматика по-често се среща при хора, които са с съпътстващи болести и при по-уязвимите групи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР