РИОСВ Пловдив установи неорганизирано емитиране на прах на площадката на

...
РИОСВ Пловдив установи неорганизирано емитиране на прах на площадката на
Коментари Харесай

Установиха нарушения на кариерата в Белащица

РИОСВ Пловдив откри неорганизирано издаване на прахуляк на площадката на кариера " Цех Родопи “ в землището на с. Белащица. Това стана в взаимна среща с представители на министерството на енергетиката, министерството на земеделието, храните и горите, Инспекцията по труда – Пловдив, " Холсим кариерни материали Пловдив “ АД, ПК " Екогласност “, поданици от селата Белащица, Гълъбово и община Куклен. На място бе установено нарушение дължината на ръкава към транспортна лента на сортиращата апаратура и изнесен прахуляк по републиканската пътна мрежа в сектора от кариерата до кантара на обекта.

На концесионерите на двете кариери са дадени наставления за увеличение кратността на измиване на вътрешните пътища, недопускане работа на инсталациите без оросителна система, в това число и основаване на водна завеса. Изискванията са концесионерите да измиват частта от републиканската пътна мрежа, употребена от сдружението за недопускане на неорганизирано издаване на прахуляк при придвижване на транспортните средства, ползващи пътя. Срокът за осъществяване на предписанията е седмица от датата на приемането им.

Кариерите са ситуирани в регион за оценка и ръководство на качеството на атмосферния въздух, в който равнищата на индикатор фини прахови частици са превишени. Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив се е произнесла на 17 юли 2018 година за новата концесионна повърхност " да се извърши Оценка на въздействието върху околната среда ", защото се чака доста нездравословно влияние върху здравето на хората и околната среда. В заданието за правене на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда ще залегне отчитане въздействието на всички капиталови планове в региона, в това число оценка на кумулативния резултат от двете съществуващи кариери. Като се регистрира влошеното качество на атмосферния въздух в агломерация Пловдив, осъществяването на действия, които способстват за увеличение на ФПЧ във въздуха е нецелесъобразно за запазване на здравето на хората и околната среда. В тази връзка кметовете на общини е целесъобразно да не отреждат терени за подобен вид действия.

На срещата не участваха представители на община " Родопи " и кметство Белащица. По този мотив Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е уведомила кмета на община " Родопи " по отношение на осъществяване на законовите му отговорности за надзор на качеството на атмосферния въздух, както и установяване на скица или график за превоз на добития неподвижен материал от кариерите, според екологичното законодателство.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР