РИОСВ-Пловдив прекрати процедурите по ОВОС за инвестиционните намерения на двамата

...
РИОСВ-Пловдив прекрати процедурите по ОВОС за инвестиционните намерения на двамата
Коментари Харесай

Екоинспекцията спря нов добив над Белащица

РИОСВ-Пловдив приключи процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда за капиталовите планове на двамата концесионери „ Холсим Кариерни материали Пловдив “ АД и „ Европейски пътища “АД, с които те желаеха да удължат добива на инертни материали над Белащица.  Това излиза наяве от оповестените на уеб страницата на екоинспекцията две решения. Причината за прекратяването е, че капиталовите планове не са в сходство с условията за запазване на околната среда, регламентирани в Закона за водите. Концесиите попадат в зона за отбрана на водите.  

В непосредственост до концесионните площи се намират два броя каптирани естествени извори „ Калоян дере “ 1 и „ Калоян дере “ 2 към които със заповед на шефа на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ се учредява санитарно-охраняема зона за обществено-битово водоснабдяване на Белащица.  Предвид това рандеман на подземни благосъстояния се не разрешава и  Басейнова дирекция афишира капиталовите планове на двете компании за неприемливи.

„ Холсим кариерни материали Пловдив “ АД и „ Европейски пътища “ АД желаеха удължение на добива на инертни материали над Белащица, надлежно с 15 и 25 година Това провокира недоволството на жителите на Белащица, които не един път излизаха на митинг и блокираха пътя на камионите. Те написаха голям брой тъжби до институциите и подсетиха, че наоколо до кариерите се намират карстови извори и желаеха основаването на санитарно-охранителна зона.  

РИОСВ-Пловдив замрази тогава всички действия на кариерите до окончателното мнение за вододайните зони.   “ВиК ” ЕООД – Пловдив предприе нужните дейности за планиране и създаване на санитарно-охранителните зони към съществуващите каптажи, за да бъдат включвани във водоснабдителната система на с. Белащица. Бяха направени планове за санитарно-охранителни зони, само че както излиза наяве кариерните площи попадат в пояс 2, а това значи, че рандеман в региона не е разрешен, излиза наяве от кореспонденцията сред институциите и решенията на екоинспекцията.   

   
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР