РИМ. От специалния пратеник на “Труд”Българската делегация, водена от Бойко

...
РИМ. От специалния пратеник на “Труд”Българската делегация, водена от Бойко
Коментари Харесай

Бойко Борисов на аудиенция при папа Франциск

РИМ. От специфичния делегат на “Труд”

Българската делегация, водена от Бойко Борисов, дойде в Апостолическият замък във Ватикана, където ще се срещне с папа Франциск.

Премиерът бе посрещнат от монсеньор Георг Генсвайн, перфект на папския дом и персонален секретар. Монсеньор Генсвайн е доста уважавана и значима персона във Ватикана. Бил е персонален секретар и на папа Бенедикт.



От наша страна ще бъдат поднесени и обичайни дарове на главата на Римокатолическата черква. Картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща Покровителя на българския народ Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на фамозното Четвероевангелие на цар Иван Александър, и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък са даровете от българския министър председател за папа Франциск.

Българската делегация включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общественост и дейци на културата. На срещата ще участват Западно- и Средноевропейският ни митрополит Антоний, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий ” проф. Христо Бонджолов, шефът на Института по исторически проучвания към Българска академия на науките доцент Даниел Вачков, шефът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск. Последната му аудиенция във Ватикана бе преди три години, като в делегацията си той взе двама министри и седем депутати. Тогава Борисов занесе на папата хранителница с изобразено успението на Свети Иван Рилски, в която от филигранно сребро бе подложен камък от гроба на светеца. Папа Франциск сервира на премиера плакет с изобразен ангел, държащ двете земни полукълба.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР