Рим. Италианските парламентаристи ще започнат да гласуват за нов президент

...
Рим. Италианските парламентаристи ще започнат да гласуват за нов президент
Коментари Харесай

The Guardian: Италианският парламент започва избора на президент на страната

Рим. Италианските парламентаристи ще стартират да гласоподават за нов президент в понеделник, като едвам в неделя стана ясно, че Силвио Берлускони се отхвърли от конкуренцията, написа английският вестник The Guardian .

Повече от 1000 депутати и районни делегати ще вземат участие в комплицираното скрито гласоподаване, което някои оприличават с избирането на нов папа. Може да се гласоподава в няколко тура преди наследникът на Серджо Матарела, който би трябвало да се отдръпна на 3 февруари, бъде определен.

Победителят би трябвало да получи болшинство от две трети в границите на първите три тура на гласуване; от четвъртия е задоволително нормално болшинство. Само три пъти в историята на Италия нов президент е избиран на първия тур.

Берлускони, който служи на Италия четири пъти като министър-председател, не съумя да събере задоволително поддръжка за кандидатурата си и в писмо написа, че в духа на „ националната отговорност “ е помолил поддръжниците си да „ се откажат “ от неговата кандидатура.

В неделя той влезе в болница за „ рутинни ” проучвания, сподели неговият представител, макар че източници са декларирали пред Reuters, че той е в болница от четвъртък, а в италианските медии имаше известия, че фамилията му се тревожи за здравето му.

Отказът му отстрани пречката пред договарянията за взаимно допустим претендент сред водачите на политическите партии. Самият Берлускони обаче, който управлява партията „ Форца Италия “ наложи несъгласие на утвърждението на сегашния министър-председател Марио Драги с аргумента, че някогашният началник на Европейската централна банка би трябвало да остане министър председател до края периода си през 2023 година

Драги, на който се приписва възобновяване на стабилността в италианската политика, се преглежда като любимец, даже в случай че необятната поддръжка не е обезпечена заради опасенията, че избора му може да провокира предварителни парламентарни избори.

Най-важният въпрос е придържането на италианското държавно управление към промените, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да се обезпечат вноски от фонда на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията, от който Италия е най-големият бенефициент.

„ За Драги няма толкоз доста възторг от името на всички партии “, сподели източник от лявоцентристката Демократическа партия (ДП). „ Движението „ 5 звезди “ се притеснява, че това ще докара до предварителни избори, а някои в Директива за птиците се притесняват, че може да изгубят министерските си постове.

Президентът на Италия е значително церемониална роля, въпреки и с пълномощията да си да може да позволява политически рецесии, да избира министър председатели, да привиква предварителни избори и да утвърждава или анулира закони. Матарела беше заставен да се намеси няколко пъти за разрешаване на рецесии, в това число, като прикани Драги да образува държавно управление на единството през февруари предходната година, откакто администрацията, ръководена от Джузепе Конте, се срина.

74-годишният Драги нито удостовери, нито отхвърли интереса си да стане президент. Съобщава се, че в случай че бъде определен, Виторио Колао, министърът на софтуерните нововъведения и някогашен основен изпълнителен шеф на ‚Водафон “, е подготвен да размени Драги като министър-председател.

„ Проблемът е, че е малко комплицирано да се в профил Драги от премиерския пост и да се изпрати в президентския замък “, сподели Франко Павончело, професор по политически науки и президент на университета „ Джон Кабот “ в Рим. „ Тук имаме „ звезден министър председател “, който се счита за един от огромните водачи на западния свят. От друга страна, има възприятието, че той може да бъде по-ефективен като президент, в сравнение с като министър-председател, стига да откри добър заместител и по тази причина името на Колао се се спряга интензивно.

Други вероятни кандидати за президентския пост включват Пиер Фердинандо Казини, сенатор-центрист, който съгласно известията има положителни междупартийни връзки, Марта Картабия, министърът на правораздаването, и Джулиано Амато, някогашен министър председател. Междувременно секта на Движението „ 5 звезди “ упорства Матарела да остане още една година.

„ Амато е допустима кандидатура, тъй като Берлускони го харесва, както и целият ляв център “, сподели източник от Директива за птиците. „ Трудността е да накараш останалата част от дясното крило да одобри името му. Амато може да бъде компромис за „ Форца Италия “, само че може би не и за „ Лигата “.

Матео Салвини, който управлява „ Лигата “, и неговият крайнодесен съдружник Джорджия Мелони, водачът на „ Италианските братя “, обявиха, че няма да одобряват повече „ несъгласие от левицата “ след отдръпването на Берлускони от конкуренцията. Нито левите, нито дясното обаче не имат задоволително гласове в Народното събрание, с цел да решат сами задачата, тъй че на „ задънената улица ще би трябвало да бъде открит излаз. Парламентаристите ще гласоподават един път дневно, до момента в който бъде определен един от претендентите.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР