Рим. България избра Рим за едно от най-значимите си културни

...
Рим. България избра Рим за едно от най-значимите си културни
Коментари Харесай

България избра Рим за едно от най-значимите си културни събития по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

Рим. България избра Рим за едно от най-значимите си културни събития по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата . В историческото сърце на Рим, на фона на Колизеумa, ще се организира „ Discover Bulgaria ” - едно от най-значимите културни събития на страната ни в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В 20.30 часа през днешния ден светлините на Капитолийския площад ще бъдат изключени. 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на постройката на Римската община, ще опише по какъв начин българската книжовност е спомогнала за разпространяването на християнството измежду източните славяни, а отбор " Чинари " ще поведе публиката на вълнуващо странствуване, очертаващо българския принос за европейската културна еднаквост. Събитието ще бъде намерено от министъра на културата Боил Банов и посланика на Република България в Италия Марин Райков. Приветствие ще насочи и заместник-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, ръководител на Комисията по интернационалните връзки на Община Рим.
Светлинното шоу е направено от българското MP Studio, което е притежател на голям брой интернационалните награди за осветление на знакови здания в Европа и по света. Сред тях са фасадата на Министерски съвет в София, Бранденбургската врата в Берлин и Болшой спектакъл в Русия.
Саундтракът на спектакъла включва осъществявания от най-новия албум на хор " Мистерията на българските гласове " (БууЧииМиш), чиято международна премиера бе на 25 май т.г. Музиката е на Петър Дундаков, а записите са със специфичното присъединяване на австралийската певица и композитор Лиса Джерард. Специални посетители на събитието са кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 година ще бъдат Европейски столици на културата - Иван Тотев и Рафаело Де Руджери.
Събитието се провежда от Посолството на Република България в Рим и Българския културен институт в Рим в партньорство с Община Рим и Община Пловдив, с поддръжката на Министерството на външните работи, Министерството на културата и Уникредит Булбанк.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР