Риболовци от цялата страна протестираха в луковитското село Румянцево срещу

...
Риболовци от цялата страна протестираха в луковитското село Румянцево срещу
Коментари Харесай

Риболовци протестираха срещу изграждането на ВЕЦ Румянцево II

Риболовци от цялата страна стачкуваха в луковитското село Румянцево против пресушаването на реките от дребни водноелектрически централи и построяването на Водноелектрическа централа "Румянцево II ". Протестиращите блокираха основния път София - Русе в селото, като пресичаха пътното платно по пешеходна пътека.

Според члена на Управителния съвет на съдружие "Балканка ", което е един от уредниците на митинга - Димитър Куманов, строителството на Водноелектрическа централа "Румянцево II " е нелегално. По думите му, секторът от река Златна Панега попада в предпазена зона по "Натура 2000 ". Там има доста предпазени от закона типове, както и балканска пъстърва, които ще изчезнат от пресушаването на сектора от реката от ВЕЦ-а.

"Протестираме против противозаконното позволение за градеж на ВЕЦ-а, който ще повреди един от най-ценните сектори от река Златна Панега, която е с неповторимо биоразнообразие. Настояваме, Дирекция народен строителен надзор да извърши проврека на строителните бумаги на този Водноелектрическа централа. Едно от нарушаванията, е, че бентът е държавна благосъстоятелност, а те нямат учредено право да го употребяват и да го реконструират. Нямат позволение за прилагане на лекомислен воден обект, което е наложително за издаване на въпросното съоръжние за градеж. Дори съдът е споделил, че този Водноелектрическа централа е противозаконен. ", сподели още Куманов. Той добави, че градежът е неприемлив и съгласно Плана за ръководство на речните басейни на Дунавския район за интервала до 2021 година Димитър Куманов добави, че митингите ще продължат. За казуса ще бъде осведомена и Европейската комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР