Резултатите от най-широкомащабното извършвано някога изследване върху функционирането на мозъка

...
Резултатите от най-широкомащабното извършвано някога изследване върху функционирането на мозъка
Коментари Харесай

С какво женският мозък се отличава от мъжкия?

Резултатите от най-широкомащабното осъществявано в миналото проучване върху действието на мозъка навеждат на мисълта, че женският мозък е по-активен от мъжкия, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл.

Учени анализирали резултатите от 46 034 мозъчни проучвания с еднофотонна емисионна компютърна томография. Методът разрешава да се изследва притокът на кръв в мозъка, като се разпознават зоните, свързани с най-висока мозъчна интензивност. Събраното голямо количество данни дало опция на учените да открият междуполови разлики в мозъчните структури.

Учени дефинираха основната разлика сред индивида и животните

" Количествените разлики, които идентифицирахме сред мъжете и дами, са значими за опознаване на основания върху пола риск от мозъчни увреждания като тези, свързани с заболяването на Алцхаймер - съобщи специалистът по психиатрия Дейниъл Еймън от клиниките Еймън в Калифорния. - Използването на еднофотонна емисионна компютърна томография е от значително значение за създаване на мозъчни лечения в бъдеще. "

Доказаха, че мъжете са от Марс, а дамите от Венера

Резултатите посочили, че женският мозък е по-активен в префронталния кортекс и лимбичната система. Префронталният кортекс е виновен за вниманието и запаметяването, а лимбичната система - за мотивацията, държанието и страстите.

Мозъчни зони, свързани със зрението и координацията, са по-активни у мъжете.

Учените увериха, че изследваните разлики сред мъжкия и женския мозък могат да разкрият по какъв начин мъже и дами са наранени от разнообразни болести. Жените по-често са наранени от заболяването на Алцхаймер и от меланхолия, а за мъжете има по-голям риск да бъдат наранени от свързани с държанието проблеми и да се окажат зад решетките.
Откриха още една разлика сред мъжкия и женския мозък

" Точното установяване на физиологичната и структурна основа на междуполовите разлики в мозъчните функционалности ще хвърли светлина върху заболяването на Алцхаймер ", разясни доктор Джордж Пери от Тексаския университет в Сан Антонио.

Резултатите от проучването са оповестени в Journal of Alzheimer's Disease. По тематиката Най-неразбираемите за мъжете женски практики
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР