Резултатите от изследване на американски учени може би показват какво

...
Резултатите от изследване на американски учени може би показват какво
Коментари Харесай

Открихме оръжие срещу затлъстяването, надяват се изследователи в САЩ

Резултатите от проучване на американски учени може би демонстрират какво е оръжието против затлъстяването, което е проблем за все по-голяма част от човечеството.

Мащабно изследване - извършено е измежду 50 000 души, откри, че изгарянето на кафявите мазнини може да ни отбрани от голям брой хронични заболявания.

Т.нар. бели мазнини съхраняват калории. Т.нар. кафяви изгарят сила и учените се надяват, че в тях е ключът към актуалните лечения против затлъстяване.

Дълго време обаче беше неразбираемо дали хората с повече кафяви мазнини в действителност се радват на по-добро здраве. Една от аргументите за сложното установяване на тези хора е и фактът, че кафявите мазнини са скрити надълбоко в човешкото тяло.

Изследване на експерти от болничното заведение на университета " Рокфелер ", оповестено в сп. " Нейчър Медисин " и извършено измежду 52 000 души, сочи, че хората с регистрирани кафяви мазнини са по-малко склонни от другите хора да страдат от сърдечни и метаболитни болести - от диабет вид 2 до коронарна болест на сърцето, която е втората водеща причина за смъртност в Съединени американски щати.

" За пръв път това проучване разкрива връзка с намаления риск от някои болести ", сподели преподавателят и доктор в университетската болница Пол Коен.

Кафявите мазнини се изследват от десетилетия при новородени и при животни, само че едвам през 2009 година учените откриха, че ги има и при възрастни, главно към врата и раменете. Изследванията обаче се затрудняват заради обстоятелството, че този тип тъкан се открива само при проучване с ПЕТ скенер. " Тези проучвания са скъпи, а по-важното е, че употребяват радиация - изяснява Тобаяс Бешер, началник на изследването. - Не бихме желали да излагаме доста здрави хора на това. "

Затова екипът проучва данните от проучвания с ПЕТ скенер на пациенти с рак, провеждани в лабораторията на Мемориал Слоун Кетъринг Кенсър Сентър. В резултатите от такива проучвания радиолозите постоянно означават кафявите мазнини, с цел да не бъдат обърквани с тумори.

При разбора на 130 000 резултата от проучвания на 52 000 пациенти екипът открива кафяви мазнини при близо 10 на 100 от пациентите. Оказало се, че единствено 4,6 на 100 от тях страдат от диабет вид 2 спрямо 9,5 на 100 от пациентите без кафяви мазнини. При 18,9 на 100 от пациентите с кафяви мазнини имало равнища на холестерол отвън нормата против 22,2 на 100 от пациентите без кафяви мазнини.

Пациентите с кафяви мазнини страдат по-рядко от високо кръвно налягане, сърдечна непълнота и коронарна болест на сърцето.

Учените занапред ще изследват връзката на кафявите мазнини с тези положения. Високото кръвно налягане е обвързвано главно с хормоналната система, а не е ясно какво свързва кафявите мазнини с нея.

" Обсъждаме опцията тази тъкан да прави много повече от това да поема глюкоза и да гори калории, като евентуално тя взе участие и в хормоналната сигнализация към другите органи ", разяснява Коен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР