Резултатите от генетичните изследвания показват, че последните мамути на планетата,

Резултатите от генетичните изследвания показват, че последните мамути на планетата, ...

Откриха от какво са боледували последните мамути на Земята.


Резултатите от генетичните изследвания показват, че последните мамути на планетата, мамути на остров Врангел, страдали от много генетични дефекти, които биха могли да попречат на тяхното развитие и възпроизводство. Статия, в която е описано изследването, е публикувана в списанието Genome Biology and Evolution, предава РИА Новости, цитирана от „Фокус“.Още по тематаКучетата помогнали на хората в избиването на мамути4 юни 2014 13:214Откриха поле с мамути в Сърбия20 юни 2012 21:1568

Вълнестите мамути (Mammuthus primigenius) в по-голямата си част са изчезнали преди около 10-11 хиляди години. Но на арктическия остров Врангел край бреговете на Чукотка изолирана популация от представители на този вид продължава да съществува още шест хилядолетия.

Американски учени, водени от Винсент Линч(Vincent Lynch), откриха от какви болести страдат последните мамути и от какво са измрели преди 4 хиляди години.

През 2017 г. други учени откриха в гените на мамути от острова Врангел потенциално вредни генетични мутации. Предвид малкия размер на популацията - от 100 до 300 индивида - те предположиха, че тези мутации са причинили изчезването на вида.

Авторите на това изследване решиха да проверят хипотезата. Учените наистина открили вредни мутации в гените, участващи в редица важни функции, като мъжкия фертилитет, неврологичното развитие и обонянието.

Учените смятат, че изолираната островна среда е помогнала на мамутите на остров Врангел да избягат от хищници и хора, но е причинила натрупването на генетични дефекти, водещи до изчезване.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg