Резултатите на държавните предприятия представляват източник на несигурност и риск

...
Резултатите на държавните предприятия представляват източник на несигурност и риск
Коментари Харесай

Според ЕК държавните фирми се управляват зле

Резултатите на държавните предприятия съставляват източник на неустановеност и риск за обществените финанси. Изводът е от отчета за България, направен от Европейската комисия в границите на наблюдението за несъразмерни стопански несъответствия.
Задълженията на компаниите, в които страната има 50 и повече % и упражнява надзор, възлизат на съвсем 17% от брутния вътрешен артикул към средата на предходната година . Критичната оценка идва на фона на надигащата се в последно време около договорката ЧЕЗ - " Инерком " популистка вълна с апели страната да се върне като притежател в ЕРП-тата.
Всъщност таман държавната енергетика е с изключително притеснителни финансови индикатори - компаниите в този бранш са най-задлъжнелите , се показва в евродоклада. Националната електрическа компания да вземем за пример към този момент има дълготрайни борчове за над 3 милиарда лв.. И в превоза ситуацията не е розово. Само двете огромни държавни жп компании - БДЖ и НКЖИ, имат отговорности, равни на 2,6% от Брутният вътрешен продукт. За да реанимира железниците, държавното управление счита да им влее стотици милиони левове, когато откри концесионер за " Летище София " и получи първата вноска от договорката.
В отчета на Европейска комисия се показва, че " корпоративното ръководство на държавните предприятия продължава да бъде предизвикателство ". Преведено от дипломатическия брюкселски на елементарен език, това значи, че компаниите се ръководят зле. Евроекспертите означават, че у нас шефовете и шефовете в държавния бранш се назначават без състезания. Освен това постоянно липсват финансова устременост и отчетност, а наличието и ролята на политическия детайл са прекомерно мощни, написа в отчета.
На процедура оценката на Брюксел се приближава до локалните рецензии, че държавните компании са хранилка за партийни фрагменти и родственици на ръководещите, че харчат средства непрозрачно и разсипнически и че са развъдници на корупция. Освен това липсва ясна аргументация за държавната благосъстоятелност, а надзорната уредба е мощно разпокъсана, написа в. " Сега ".
Резултатите от неприятното ръководство са налице - индикаторите на държавните предприятия в България са слаби и в съпоставяне и с частния бранш, и на фона на другите страни от Европейски Съюз, акцентира отчетът. Рентабилността на държавните предприятия в множеството браншове е доста по-ниска от тази в частния бранш. Те отстъпват и по възвръщаемост на капитала, и по продуктивност на труда на частните компании и на сходните им предприятия в останалите страни от Евросъюза. Рамката за ръководство на държавните предприятия не извършва множеството от изискванията, избрани в насоките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) по отношение на корпоративното ръководство на държавните предприятия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР