Резултатът от първия (вляво) и втория тур ясно показва, че

...
Резултатът от първия (вляво) и втория тур ясно показва, че
Коментари Харесай

Графика на деня: Франция след първия и втория тур на изборите

Резултатът от първия (вляво) и втория тур ясно демонстрира, че преимуществото на президентската партия и нейния демократичен сътрудник Modem (в оранжево и жълто) е било понижено от по-доброто показване на обичайна десница (в тъмносиньо) на балотажа.

Правителството на президента Еманюел Макрон даде обещание в понеделник да промени политическия ландшафт в страната след парламентарните избори, на които пропрезидентската партия завоюва солидно болшинство.

По неокончателни данни " Република, напред! " (LREM) е със 350 депутати в 577-местното Национално заседание - долната камара на Народното събрание. За болшинство бе належащо да се завоюва надзор над 289 депутати.

Сравнението с първия тур обаче, демонстрира, че тогава LREM имаше преднина в голям брой от изборните региони, а на втория много от тях бяха изгубени в конкуренция с обичайна десница " Републиканците ".

За консерваторите социолозите предвидиха 60 - 80 депутати, а те събраха в неделя 131 и ще бъдат главната опозиционна мощ.

Социалистите претърпяха същинска злополука и водачът им Жан-Кристоф Камбадели подаде оставка, откакто от 200 места те слязоха на 44 депутати - най-слабият резултат от десетилетия.

Крайната левица на " Непокорна Франция " и комунистите ще имат дружно 27 депутати, а Националният фронт на Марин льо Пен - 8.

Всички тези резултати идват на фона на исторически антирекорд по изборна интензивност - едвам към 42% от имащите право на глас се явиха на балотажа, в случай че обичайно повече французи отиват до урните на втория тур.

© Reuters

Разпределение (неофициално) на депутатските места в новия парламент.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите във Франция (219)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР