Резкият скок в цената на електроенергията за бизнеса, в резултат

...
Резкият скок в цената на електроенергията за бизнеса, в резултат
Коментари Харесай

Над 30% от запитванията за инвестиционни проекти за ММП са за фотоволтаици

Резкият скок в цената на електрическата енергия за бизнеса, вследствие на актуалната геополитическа конюнктура и резултатът ѝ върху цената на горивата и енергийните запаси, стимулира огромна част от бизнес клиентите да търсят други възможности за енергийните им потребности. В отговор се следи засилен интерес към опциите на фотоволтаичните системи. Според специалистите на УниКредит Булбанк ползата на Малкия и микро бизнес за построяването на фотоволтаични уреди на техни пространства (складове, промишлени здания, халета и др.) е вследствие на ниските разноски за поддръжка и относително бързата възвръщаемост. По данни на банката над 30% от капиталовите планове за Малки и микро предприятия (ММП), с доходи до 2 благ лева, са за инсталиране на фотоволтаични централи, a междинният размер на такава централа е почти 70 kwp.

Експертите регистрират и резултата на позитивните трендове в цените на слънчевите панели (и като цяло на ВЕИ), които през последните години трайно поевтиняват - приблизително годишно с 11-12% за последните 30 години. По данни на International Energy Agency през 1990-а година цената е била 8$ на Watt, до момента в който сега е 30 цента, което е 98% поевтиняване за интервала. За още по-голяма успеваемост специалистите в региона показват композиция от фотоволтаична система, съчетана с конфигурирани акумулатори, които подкрепят потреблението в часовете, когато няма слънцегреене. Тенденцията за поевтиняване на слънчевите панели е сходна и при батериите, при които единствено за последните 10 години цената е спаднала с съвсем 90% от 1200 Щатски долар на 132 $/kWh.

“Положителна наклонност е, че от ден на ден осъзнаваме, че слънчевата сила е освен по-чиста и не вреди на околната среда, само че и е наличен източник, чиято цена е по-евтина от всеки път. Оценявайки тези положителни странни, както и обстоятелството, че изискванията за рандеман на слънчева електрическа енергия в България са над междинните за Европа, бихме желали да подпомогнем нашите клиенти да вземат най-ефективното решение за себе си. Финансирането на фотоволтаични централи от УниКредит Булбанк е елементарно и бързо решение, изключително когато задачата на инвестицията е за лично ползване на електрическа енергия и предприятието има устойчива и печеливша активност, “ разяснява Борислав Генов, шеф Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Изграждането на фотоволтаична централа дава на клиентите опция да понижат своя въглероден отпечатък, като в същото време влагат в решение, предоставящо прогнозируеми разноски за електрическа енергия и предвидимо произвеждане за 20-25 години напред. В допълнение от УниКредит Булбанк оферират опция за финансиране до 90% от направената инвестиция при преференциални ценови условия за финансиране от банката. В взаимозависимост от активността на предприятието е допустимо за поръчителство по заема да бъде употребена гаранционна стратегия, прилагана от банката.

Повече информация можете да прочетете тук.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР