Резкият скок на таксата за изхвърляне на боклуци на сметищата,

...
Резкият скок на таксата за изхвърляне на боклуци на сметищата,
Коментари Харесай

Отлага се резкият скок на таксите за депониране на отпадъци

Резкият скок на таксата за изхвърляне на отпадъци на сметищата, която общините заплащат, ще бъде отсрочен. В момента локалните управляващи внасят в държавното Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда по 57 лв. за всеки звук депонирани боклуци. При въвеждането на таксата преди години беше планувано от 1 януари 2020 година тя да скочи фрапантно - до 95 лв. на звук.

Целта на отчислението е да подтиква преработването и намаляването на изхвърлените боклуци. Част от локалните управляващи оправдаха предложенията за увеличение на такса боклук, плащана от бизнеса и жителите, точно с нарастването на таксата за депониране.

Седмици преди общинските бюджети да гласоподават размера на такса боклук за идната година от екоминистерството оповестиха, че отчислението за депониране през 2020 година ще бъде понижено. Каква ще е сумата още не е ясно.

В известието на ведомството се споделя единствено, че таксата от 95 лв. на звук ще бъде реализирана на няколко стъпки до 2022 година Решението за отлагане на покачването било взето по предложение на Вътрешна македонска революционна организация.

Таксата за депониране е от 2011 година и беше заложено да пораства всяка година. Още през 2013 година е планувано през 2020 година отчисленията да доближат 95 лв. на звук. " Голямата разлика сред настоящия размер от 57 лв. и заложения за 2020 година размер от 95 лв. е вследствие на понижението на отчисленията през 2017 година по гледище на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) ", написа в известието на министерството на околната среда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР