резидентът Румен Радев обсъди в Калофер готовността за провеждане на

...
резидентът Румен Радев обсъди в Калофер готовността за провеждане на
Коментари Харесай

Радев се срещна с кметове за изборите, някои твърдят, че не били допуснати

резидентът Румен Радев разиска в Калофер готовността за осъществяване на идните парламентарни избори с кмета на града и ръководител на Националното съдружие на кметове на кметства Румен Стоянов, както и с представители на сдружението, оповестиха от прессекретариата на президента.

Основна тематика на диалога беше идните избори. Пред президента градоначалниците са подчертали, че са обезпокоени от това, че доста хора ще се опасяват да станат членове на Секционни изборни комисии. А тези, които ще се съгласят, няма да имат опит в избори и това ще докара до проблеми.

Срещата не мина без опълчване. Имаше кметове обаче, които обявиха, че не са поканени на тази среща по политически аргументи.

Близо час продължи диалога на президента Румен Радев с кметове на дребни обитаеми места, които не са общински центрове.

Пред президента градоначалниците са изразили терзанията по организацията и провеждането на идните парламентарни избори.

"Досега кметовете на дребните обитаеми места, не сме получили нито инструкции, нито някакви препоръки, нито настройка, че ще организираме избори в изискванията на пандемия. Дезинфектанти, маски, ръкавици, обработка на секциите. Тези преносими секции, които ще желаят да организираме от нас в селата ", съобщи Гено Генов, кмет на село Боздуганово, община Раднево, представен от

Кметовете настояват още, че мъчно ще намерят искащи за присъединяване в секционните изборни комисии.

"Проблемите са няколко - запаси и материални и човешки най-много. Защото терзанията са, че в условия на пандемия мъчно ще се намират хора за състава на Секционните изборни комисии. Още по-редно ще се намират хора, в случай че има такова решение, за мобилни урни, които ще посещават домовете на карантинирани хора, на хора в изолираност ", съобщи президентът Румен Радев.

По време на срещата с президента, пред постройката на кметството в Калофер беше кметът на Крумово - Румяна Самоковарева, която е в управителния съвет на Сдружението на кметовете на дребни обитаеми места. Тя твърди, че не е поканена за диалога с президента.

"Имам възприятието, че тази среща е политизирана, защото получавам информация за активността на сдружението, само че тъкмо за тази среща не съм осведомена ", съобщи Румяна Самоковарева, кмет на кметство Крумово, община Родопи.

"Тя е в Управителния съвет, само че ние нямаме такива условия, с цел да ги поканим целия директорски съвет. Не повече от 5 до 6 индивида трябваше да бъдем ", съобщи Румен Стоянов, кмет на Калофер.

Кметът на Карлово и сътрудника му от Стамболийски също влязоха в постройката на кметството в Калофер, с цел да вземат участие в срещата, само че единствено минути по-късно излязоха, тъй като не са били позволени. Категорични са, че са подготвени да произведат изборите, когато бъдат планувани и при спазването на всички противоепидемични ограничения.

"Ние, кметовете на общини сме подготвени да проведем изборите тогава, когато те бъдат планувани ", съобщи доктор Емил Кабаиванов, кмет на Карлово.

Така общински кметове се разминаха в оценките си за готовността за изборите с сътрудниците се, които разговаряха с президента.

Президентът прикани подготовката на изборите да не се политизира.

Държавният глава разяснява, че не е бил осведомен, че на срещата желаят да участват и други представители на локалната власт.

Президентът Радев е подчертал, че каквито и решения по отношение на изборния развой да се вземат на централно равнище, тяхното действително осъществяване зависи от потенциала на дребните обитаеми места. По думите му, по тази причина е належащо обезпечаването им със средства, инструкции и задоволително време, с цел да бъдат приложени.

В Калофер президентът уважи 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Румен Радев е посетил мемориалния комплекс "Христо Ботев ", Националния музей "Христо Ботев " и е отдал респект пред паметника на бащата на революционера и поета - Ботьо Петков.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР