Рейкявик. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и

...
Рейкявик. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и
Коментари Харесай

ТАСС: Сергей Лавров и Антъни Блинкен проведоха първата си среща

Рейкявик. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен организираха първата си персонална среща в Рейкявик, като тя продължи близо два часа, оповестява ТАСС . Преговорите се организираха в границите на министерската сесия на Арктическия съвет, който се организира в исландската столица.

Двустранните връзки

Лавров съобщи, че възнамерява да разиска с Блинкен по какъв начин би трябвало да се развиват двустранните връзки. „ Вероятно, нашата задача е в развиване на телефонните диалози на нашите президенти да определим, по какъв начин ще развиваме връзките си в бъдеще Нашата позиция е доста елементарна: подготвени сме да обсъждаме всички въпроси без изключение, при изискване, че тези диалози ще бъдат почтени, с обстоятелства на масата и, несъмнено, на взаимноуважителна основа “, съобщи първият посланик на Москва.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен от своя страна означи, че постоянните и предсказуеми връзки сред Русия и Съединени американски щати ще бъдат от изгода за народите на двете страни и на целия свят. „ Ние се стремим към предсказуеми, постоянни връзки с Русия, считаме, че това е добре за нашия народ, добре за хората в Русия, а също и за целия свят “, сподели той.

За различията

„ Ние имаме съществени разлики в оценката на интернационалната обстановка. Имаме съществени разлики в методите към дилемите, които би трябвало да бъдат решени за нейната нормализация “, съобщи Лавров.

„ Не е загадка също, че сред нас (Русия и САЩ) има различия. И когато става въпрос за тези разлики, то, както президентът [Джо] Байдън сподели на президента [Владимир] Путин, ние ще отговаряме, в случай че Русия работи нападателно против нас, нашите сътрудници, нашите съдружници “, съобщи Блинкен.

Сътрудничество

„ Ако разбирам вярно връзката сред нашите президенти, които организираха няколко телефонни диалога, те се съгласяват, че би трябвало да си сътрудничим по въпроси, при които нашите ползи съответстват (както съветският министър разясни на британски, когато страните имат „ не едни и същи възгледи “, а „ едни и същи цели “) и където можем да получим позитивен резултат. Независимо дали става въпрос за конфликтни обстановки, само че най-важното, за проблемите на стратегическата непоклатимост “, сподели ръководителят на съветското външно министерство.

„ Корейският полуостров, обстановката към иранската нуклеарна стратегия, Афганистан са тематики, по които нашите представители към този момент интензивно си взаимодействат “, добави Лавров.

„ Има доста области, в които нашите ползи съответстват, без значение дали става въпрос за битката против COVID-19 и пандемията, изменението на климата, уреждането на въпроси, свързани с нуклеарните стратегии на Иран и Северна Корея, както и Афганистан “, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати.

„ Нашето мнение е, че в случай че водачите на Русия и Съединени американски щати могат да работят дружно в дух на съдействие, тогава нашите хора, светът може да бъде по-сигурен. Към това се стремим “, сподели Блинкен.

За работата на дипломатите

Ръководителят на съветското външнополитическо ведомство също по този начин разгласи готовността на Русия да „ разчисти руините “, наследени от предходните администрации на Съединени американски щати, които са свързани с действието на съветската дипломатическа задача в Съединени американски щати и на американската в Руската федерация. „ Ще бъдем подготвени да почистим руините, наследени от предходните администрации на Съединени американски щати във връзка с действието на американските дипломатически задачи в Русия и съветската дипломатическа задача в Съединени американски щати. Ако не осигурим естествени условия за работа на дипломатите, тогава ние в действителност ще подкопаем самия смисъл на дипломацията, който се състои в построяването и поддържането на мостове и разговор “, акцентира Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР