Рейкявик. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще проведе разговори

...
Рейкявик. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще проведе разговори
Коментари Харесай

ТАСС: Сергей Лавров и Антъни Блинкен ще се срещнат в сряда вечерта

Рейкявик. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще организира диалози с съветския външен министър Сергей Лавров на 19 май вечерта в Рейкявик в края на главната стратегия на министерската сесия на Арктическия съвет (АС) за този ден. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс съобщи пред сътрудник на ТАСС .

„ Секретарят Блинкен ще има опция да се срещне с съветския външен министър Лавров на следващия ден [19 май] вечерта в коридорите на Арктическия съвет. Предсказуеми връзки с Москва ", сподели дипломатът. Двустранната среща ще се състои след вечерното закриващо събитие на Арктическия съвет и ще даде опция да се ревизира дали можем да реализираме по-стабилни и предвидими връзки с Москва “, сподели дипломатът.

По-рано Държавният департамент заяви, че Блинкен има намерение да разиска двустранните връзки и газопровода „ Северен поток 2 “ на договарянията с съветския си сътрудник.

Срещата на министрите на Апелативен съд ще се организира на 19-20 май в Рейкявик. Лично присъединяване в нея ще вземат съветският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, които дойдоха в Исландия в понеделник вечерта. На срещата в Рейкявик председателството на Апелативен съд за интервала 2021-2023 година ще премине от Исландия към Русия.

В Арктическия съвет влизат Дания, Исландия, Канада, Норвегия, Русия, Съединени американски щати, Финландия и Швеция. 12 страни, които не са от Арктика, в това число Англия, Германия, Индия, Китай и Франция, имат статут на наблюдаващ в Съвета.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР