Революцията в банковия контрол се осъществява във века на бързия

...
Революцията в банковия контрол се осъществява във века на бързия
Коментари Харесай

Просвещението

Революцията в банковия надзор се реализира във века на бързия софтуерен прогрес и цифровата промяна на финансовите услуги. Банковият бранш се изправя пред нови провокации в региона на контрола и сигурността на банковите транзакции. В този подтекст на мисли изкуственият разсъдък (ИИ) изниква като мощно оръжие, променяйки метода, по който ще се реализира контролът в действително време.

Революцията в банковия надзор се показва с внедряването на ИИ системи,

които са способни да проучват и наблюдават всички банкови транзакции в действително време. Тези ИИ системи употребяват голям брой логаритми и модели за различаване на необикновени или подозрителни финансови интервенции, които може да са свързани с измами, пране на пари или други противозаконни действия.

 Революцията в банковия надзор - ИИ и банковите транзакции

Използвайки огромни масиви от данни и машинно образование,

ИИ системите могат да откриват трендове, аномалии и нередности в банковите транзакции, които човешкият фактор може да пропусне. Това дава опция на банките и финансовите институции да реагират бързо и дейно на евентуалните опасности и да подхващат подобаващи ограничения за попречване на финансови закононарушения.

Основното преимущество на ИИ в банковия надзор е неговата дарба да оперира в действително време. Това значи, че ИИ системите могат да наблюдават и проучват банковите транзакции в действително време, предупреждавайки за вероятни опасности и проблеми неотложно. Това понижава времето за реакция и усилва успеваемостта на банковия надзор.

Докато МВФ сега се приготвя да показа своята нова световна система CBDC (цифрова валута на централната банка), наречена UMU (известна също като Unicoin), Банката за интернационалните разплащания е заета с разнообразни планове, които са предопределени да обединят всички интернационалните банки и централни банки в една мрежа – „ чадър “, който разрешава бързи трансгранични транзакции благодарение на цифровите валути.

С други думи, приготвя се безкасово общество – само че на каква цена?

Една такава концепция, наречена Project Icebreaker, съответно се отнася до основаването на система в жанр SWIFT за клиринг на междубанкови транзакции, която ще разреши на банките по целия свят да контролират и да хомогенизират всички валути в единна световна клирингова система, която ще им разреши да излязат от системата всяка страна или компания, която не дава отговор на тяхното идеологическо утвърждение.

 Революцията в банковия надзор - ИИ и банковите транзакции

Най-новата концепция на BIS е Project Aurora, който може да бъде даже по-смущаващ от Icebreaker по своите резултати.

Aurora е проектирана да употребява техники за „ машинно образование “

с изкуствен интелект (AI) като инструмент за наблюдаване на солидни потоци от финансови транзакции от цялостен ​​свят, с цел да разпознава съответни модели. BIS споделя, че това е ориентирано към откриване на незаконни структури за пране на пари, които са предпазени посредством специфични финансови техники.

 Революцията в банковия надзор - ИИ и банковите транзакции

Достъп до самостоятелни сметки 

Въпреки това, с цел да може изкуственият разсъдък да следи световните транзакции в действително време, частните банки и държавните управления ще би трябвало да получат необятен достъп до сметките и по-късно да отворят необятно вратите за безпроблемна работа на изкуствения разсъдък при наблюдаване на трафика на сметките.

Някои банки към този момент ползват свои лични частни системи за наблюдаване с изкуствен интелект, с цел да уловят необикновена активност по самостоятелни сметки, само че Aurora ще изисква достъп в интернационален мащаб, който би бил необикновен по своя мащаб и отблъскващ по своите последици.

Точно както войната против опиатите беше употребена като предлог в Съединени американски щати и Европа, с цел да се даде на държавните управления безграничен достъп до финансовите данни на жителите, власт, с която от този момент се злоупотребява по разнообразни способи (в някои случаи сметки могат да бъдат иззети единствено заради съмнение за закононарушение, а не дефинитивна присъда от правосъдните органи).

 Революцията в банковия надзор - ИИ и банковите транзакции

Проектът Aurora има правно съображение в прането на пари,

с цел да даде на държавните управления и световните банки големи пълномощия да следят финансовите транзакции на жителите в действително време.

Фокусът на плана върху изкуствения разсъдък е показан под прикритието на отбрана на поверителността, само че всички AI стратегии служат на своите основатели. Който управлява ИИ, управлява и към кого е ориентирана съответната технология.

Идеята за всеобхватна, задвижвана от AI световна система за банков мониторинг в ръцете на BIS или други институции, които са знаци на глобализацията, е извънредно рискова. Човек даже би могъл да си показа бъдеще, в което персоналните сметки са рутинно замразявани за случаен брой нарушавания – финансово или политически стимулирани.

Източник: prosveshtenieto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР