Революционният закон за легализиране на абортите в Аржентина влиза в

...
Революционният закон за легализиране на абортите в Аржентина влиза в
Коментари Харесай

В Аржентина влиза в сила законът за легализация на абортите

Революционният закон за узаконяване на абортите в Аржентина влиза в действие през днешния ден под зоркия взор на женски организации и държавни чиновници, които се надяват да обезпечат цялостното му използване макар съпротивата на консервативни и църковни групи, съобщи Асошиейтед прес.

Аржентина стана първата огромна страна в Латинска Америка, която легализира абортите. На 30 декември сенатът на националния парламент одобри закон, разрешаващ процедурата до 14-ата седмица на бременността и след този период при обезчестяване или заплаха за здравето на дамата.

Вотът бе приветстван като успех за феминисткото придвижване в южноамериканската страна, който може да проправи пътя за сходно законодателство и в други страни от консервативния, най-вече католически район.

Аржентинската католическа черква отхвърли да одобри закона, а консервативни лекарски и адвокатски организации приканиха към опозиция.

Лекари и други медицински експерти могат да откажат да правят процедурата, базирайки се на религиозни убеждения, с изключение на при заплаха за живота или здравето на бременната жена. Според закона частни здравни центрове, където няма лекари, съгласни да извършат аборт, би трябвало да пренасочат дамите, решили се на тази стъпка, към клиники, където това може да стане.

Всеки държавен чиновник или представител на здравните управляващи, който безпричинно бави процедурата, може да бъде осъден със затвор сред три месеца и една година, цитира Българска телеграфна агенция.

Макар абортът към този момент да е позволен в елементи от Латинска Америка, в страни като Уругвай, Куба и в Мексико сити, легализацията в Аржентина се чака да окаже доста въздействие в района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР