Революционна реформа в Би Би Си обяви британското правителство. Лицензионната

...
Революционна реформа в Би Би Си обяви британското правителство. Лицензионната
Коментари Харесай

`Това е краят на Би Би Си, каквато я познават` |

Революционна промяна в Би Би Си разгласи английското държавно управление. Лицензионната такса ще бъде отстранена през 2027 година, а финансирането замразено.

Би Би Си се финансира от годишен абонамент (лицензионна такса), който потребителите заплащат. Към днешна дата тя е 159 паунда.

Обществената медия и модел за публицистика в целия свят ще трябва да направи дълбоки съкращения на програмните си бюджети, откакто държавното управление съобщи, че финансирането на малкия екран ще бъде замразено за идващите две години, а лицензионната такса ще бъде отстранена изцяло през 2027 година, написа " Гардиън ".

Очаква се министърът на културата Надин Дорис да удостовери, че цената на годишния лиценз, нужен за гледане на телевизия онлайн и за достъп до услугите на iPlayer, ще остане 159 лири до 2024 година, след което ще се увеличи леко през идващите три години.

Това ще бъде краят на настоящия модел на финансиране на Би Би Си посредством лицензионни такси, което поражда подозрения по отношение на дълготрайното финансово бъдеще и публицистичната самостоятелност на публичната медия при ръководството на консервативното държавно управление, прибавя " Гардиън ".

" Дните, в които възрастните хора бяха заплашвани със затвор и правосъдни реализатори чукаха по вратите (при неплащане на таксата - б.р.), свършиха. Сега е време да обсъдим и дебатираме нови способи за финансиране, поддръжка и продажба на ужасно английско наличие ", разяснява Дорис.

Решението, доказано от държавни източници, беше обявено на медиите като част от редица ограничения, целящи да укрепят публичната поддръжка за Борис Джонсън, откакто той се сблъска с апели да подаде оставка като министър-председател, написа изданието.

Би Би Си ще би трябвало да договаря с държавното управление за напълно нов модел на финансиране, когато окончателният контракт за финансиране от лицензионни такси изтече през 2027 година - с евентуални благоприятни условия, включващи абонаментна услуга, частична приватизация или директно държавно финансиране.

Вестник " Мейл он сънди " цитира помощник на Дорис, който споделя: " Ще се чуят доста тревожни гласове за това по какъв начин това ще засегне известните стратегии, само че те могат да се научат да понижават загубите като всеки различен бизнес. Това ще бъдат последните договаряния за лицензионната такса на Би Би Си в историята. Следващата седмица ще стартира работата по междинния обзор, който ще размени хартата с нова формула за финансиране. "

" Това е краят на Би Би Си, каквато я познават ", споделя източникът. По думите му " дните на държавната телевизия са отминали ". В същия подтекст той хвали растежа на американски частни компании като Netflix и Youtube.

Засега Би Би Си ще продължи да получава 3,2 милиарда паунда годишно от лицензионни такси, само че те няма да бъдат индексирани макар инфлацията, повишаващите се разноски и конкуренцията на частни канали. Това ще докара до редуциране на разноски. Очаквано бе лицензионната такса да се увеличи на 167 паунда - с % на инфлацията (5,1).

Прогнозата е, че без индексацията Би Би Си ще покрива по-малко трагични събития и спорт, ще излъчва по-евтини стратегии и може да се наложи да затвори някои от каналите и услугите си. Това е и риск за оттегляне на публика, която може да не желае да заплаща за по-ниско качество, написа " Гардиън ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР