Ревизираната версия на Плана за възстановяване и развитие съдържа 57

...
Ревизираната версия на Плана за възстановяване и развитие съдържа 57
Коментари Харесай

Въглищните региони – голямата въпросителна в Плана за възстановяване

Ревизираната версия на Плана за възобновяване и развиване съдържа 57 плана и 43 промени, 11 плана и 7 нови промени . Общата сума по проекта е 12.6 милиарда лева ., като се чака спомагателен подтик. Средствата за България не са под риск и имаме индикации, от Европейска комисия изискват проектът да е прекрасен, а не да бързаме и да получим парите. Това съобщи служебният министър Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет.

Той уточни направленията, в които се изискват промени . Припомняме, че ревизиранията проект бе оповестен за публично разискване на 20 юли.

По създание измененията в Плана за развиване, направени от служебното държавно управление, са - бранш обучение, като са надградени плановете, с план за народен стенд център за образование на учители; сферата на науката посредством програмата за възобновяване, просвета и промяна, стимулиране на най-иновационните компании с щемпел от Европа ; програмата за паркове - по изцяло развиване на тези паркове, като има спомагателен лостов резултат, програмата за промяна - главен тласък за икономическо възобновяване, три обособени фонда, модел на финансови принадлежности, за компаниите , които имат възвращаемост, ще получават тази помощ, води се полемика за безвъзмездната финансова помощ, която е доста значима.

В сферата на енергетиката - три нови огромни плана, които да отговорят на рецензиите и рекомендациите на Европейска комисия за по-чисти енергийни мощности за зелен преход, в тази сфера има червени линии сред България и Европейската комисия, за бъдещото на въглищните райони.

Атанас Пеканов прикани да се води полемика с политическите партии, защото се чака да има последствия за районите .

Голям проблем отпада - планът за модернизиране на Напоителни системи, защото във формата, за която е заложен, той не дава отговор на условията . Трябва да се потвърди, че няма да навреди на околната среда и да носи отрицателни последствия. Тази работа не е била свършена, а не може и в този момент за къс интервал да се прави, регистрира министърът. По думите му би трябвало да се направи Оценка на въздействието върху околната среда, да се извади Фонд отплата - за рационализация на селското стопанство .

Атанас Пеканов разгласи, че се понижават парите за София, защото не трябва всичко да се концентрира върху столицата - от 560 млн. лева са понижени на 360 млн. лева .

Проектът за метрото се резервира, защото кметът Йорданка Фандъкова е споделила, че най-малкото понижаване би заплашило този план , по тази причина понижението отива при модернизирането на ВиК системите. Има и два нови плана в областта на кибер средата. Бизнес средата също е с два плана.

Предлага се да се сътвори Съвет за стопански разбори, в който да влизат водещи икономисти, които преподават в университети , а поради провокациите на 21 век нямаме тези отговори. Такъв да вземем за пример е гръцкият проект, който залегнал в отчетите и рекомендациите на точно подобен съвет.

В сферата на опазването на здравето се планува - понижаване на средства за саниране на лечебни заведения и ориентиране към нова и съвременна инсталация , планът за здравна въздушна помощ се включва и новата версия на проекта.

Относно минималния обезпечен приход - промените включват смяна на законовата уредба, средствата ще са от националния бюджет, като индексирането ще се случва, като обезпеченият приход ще се обвърже с линията на бедността и по този начин ще се трансформират помощите в тази сфера.

Други промени - комисия за енергиен преход, сила от ВЕИ, превантивна грижа и извънболничната помощ в опазването на здравето .

Много е значима приемствеността - по тази причина Пеканов насочи зов към политическите партии да обсъдят тематиката енергетика и господство на закона. " Изискват се амбициозни промени, които ще се случат идващите години ", сподели още вицепремиерът.

Не е значимо по какъв начин ще се адресират рецензиите във връзка с върховенството на закона и би трябвало да имаме последователност какво ще се гласоподава от новото държавно управление . В сферата на енергетиката би трябвало да решим по какъв начин ще оставим потребността от по-големи упоритости, разясни Атанас Пеканов.

Той прикани още да се проучва Планът за възобновяване, да се задейства грантовата част от Европейска комисия, да се подаде, а до края на идната година да се получи и заемната част. Пеканов насочи зов към държавното управление да мисли в тази посока. Относно заемната част - до 8 милиарда евро може да се изискат, само че би трябвало да се реши, 8 страни са поискали към този момент по този начин процедура, само че единствено Гърция и Италия са задействали цялата заемна част.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР