Ревизираната Директива на Европейския съюз за платежните услуги PSD2 (2015/2366)

...
Ревизираната Директива на Европейския съюз за платежните услуги PSD2 (2015/2366)
Коментари Харесай

Как новата директива за платежни услуги ще промени сектора

Ревизираната Директива на Европейския съюз за платежните услуги PSD2 (2015/2366) е може би най-значимото събитие във финансовия свят на Стария континент през последните години. Новата версия на едноименната инструкция от 2007 година е основана с амбициозната цел да либерализира един от най-старите и консервативни браншове на стопанската система и в същото време да вкара голям брой условия за отбрана на потребителите. PSD2 ще промени метода, по който действат банките и ще засегне всеки различен бизнес и на процедура всяко едно лице, което употребява онлайн банкиране. Ето най-важното, което би трябвало да знаем за навлизането на новата регулаторна рамка в бранша на разплащанията:

Какво се трансформира?

Директивата вкарва нова регулаторна рамка в сегмента на разплащателните услуги, ориентирана главно към тяхното дигитализиране. Това включва три основни направления на регулация – либерализиране на пазара на платежни услуги и улеснение достъпа на нови играчи в него, гарантиране сигурността и надеждността, както и съблюдаване на стандартите на Общността за отбрана на персоналните данни. Целта е европейският пазар да стане по-конкурентен, в него да навлязат повече нововъведения, като освен това ползите на потребителите бъдат оптимално предпазени.

Какви са новите условия към банките?

Новата Директива за платежни услуги задължава банките да дават на трети страни (предимно софтуерни играчи) достъп до сметките на своите клиенти, несъмнено – при единодушие от страна на последните. Това дава на финтех фирмите опция да правят транзакции от потребителските сметки, както и да достъпват големи осведомителни масиви. Друго значимо условие е това за Strong Customer Authentication, което има за цел по-добра отбрана на потребителите на разплащателни услуги. То може да бъде въведено от страна банките благодарение на решения като Open Banking Suite, да вземем за пример което е напълно съобразено с всичики условия на директивата PSD2.

Какво значи за банките въвеждането на Payment Services Directive 2?

Новата европейска инструкция на процедура ще трансформира банките в софтуерни компании, създавайки голям брой нови благоприятни условия пред тях. „ За мен главната смяна заложена в същността на директивата е плавното прекосяване от транзакции основани на карти, към такива основани на банковата сметка. За банковите институции това ще рефлектира в забележителна метаморфоза на процеси, софтуерни решения, центрове на доходи и разноски, ръководство на риска, даже на нови способи за връзка и контакт с клиентите “ - уверен е Мердихан Исмаилов, продуктов управител на решения за финансови институции в Сирма.

Как банките могат да се възползват от новата инструкция?

„ Банките би трябвало да осъзнаят, че могат да си партнират с външните снабдители (т.нар. third party providers – ТРР) и да преглеждат транзакциите, генерирани през тях, като нов канал, различен и равнопоставен на мобилното и интернет банкиране. Това от своя страна значи да не се слагат спънки пред ползвателите на услуги през ТРР, а да се реализира най-малко същото равнище на потребителско прекарване, каквото има и в одобрените от банките цифрови канали “ - добави още Мердихан Исмаилов. Според него, процесите в някои банки към момента са затормозяващи за потребителите и доста по-тежки по отношение на банкирането.

Важно е също, че PSD2 с изключение на канал за транзакции основава и канал за приемане на информация за клиентите, формиращ по-добра оценка на платежоспособност, предстоящи потребности и като цяло – 360-градусов взор за тях. Банковите институции към момента не са почнали да се възползват от това преимущество.

Какво ще се промени за потребителите?

С въвеждането на PSD2 се чака появяването на редица нови финтех услуги. Потребителите ще имат опция да употребяват своите банкови сметки през интерфейси, основани от трети страни и да получат добавена стойност от това. В добавка ще се усили значитлено и отбраната на тяхната информация. Ще се появят от ден на ден и по-добри решения за ръководство на персоналните финанси, както и голям брой спомагателни услуги. Ще навлязат технологии като изкуствен интелект и машинно образование, посредством които разнообразни приложения ще предизвестяват потребителя по кое време е харчил доста пари по обещано перо, ще предвиждат с извънредно висока акуратност по кое време той може да се нуждае от заем, в случай че продължава да харчи парите си по същия метод или пък ще го поучават да влага средства, когато има по-големи наличия. Това основава редица нови канали за продажба на банкови услуги. Последните също ще се развиват по-динамично, тъй като те ще би трябвало да се конкурират с тези на софтуерните компании.

Как PSD2 ще повлияе на развиването на финтех бранша?

 

В момента се следи все по-ясно сегментиране на сектора и разграничение сред финтех и техфин фирмите. Първите дават финансови услуги посредством съвременни технологии, а вторите са огромни софтуерни компании, включващи финансови услуги в продуктовия си микс. Първите главно залагат на транзакционен бизнес и в дадени моменти влизат в директна конкуренция с банковите услуги, а за вторите наподобява по-важна информацията за клиента, която получават на база финансовата услуга и не се намесват в такава степен във взаимоотношенията клиент - банка. „ Очаквам банките доста по-лесно да одобряват техфин компании за сътрудници. Принципът на работа на външните ТРР снабдители също е по-близък до техфин модела, в сравнение с до финтех без значение, че в множеството случаи това не са огромни софтуерни компании “, показа още Мердихан Исмаилов от Сирма.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР