Рецидивистът Владимир Пелов, който избяга през Централния софийски затвор на

...
Рецидивистът Владимир Пелов, който избяга през Централния софийски затвор на
Коментари Харесай

Колко струва свободата и кой свърши работата на МВР?

Рецидивистът Владимир Пелов, който избяга през Централния софийски затвор на 3 април, беше убит в центъра на Ботевград. Новината стана водеща за всички медии. По-скандално в тази ситуация обаче е един различен въпрос - по какъв начин е допустимо три патрона, изстреляни от локален пехливанин, да намерят и застигнат Пелов преди полицията да разбере къде се крие.

Два месеца Министерство на вътрешните работи твърди, че търси беглеца от пандиза къде ли не, само че без триумф. Стотици жители от София и покрайнината, в това число и в родния на Пелов Ботевград и вилните зони грай града. Последният сигнал, че наказаният на 25 години затвор палач е бил видян, е от три дни преди престрелката.

Във въздуха със страшна мощ продължава да виси въпросът по какъв начин е допустимо макар сигналите и инспекциите нарушителят да не бъде открит. Обяснението на Министерство на вътрешните работи, което звучи по-скоро като опрощение, е, че Пелов бил неразпознаваем, когато намерили тялото му - бил с брада, облечен в суичър с качулка и шапка на главата. Тук наложително би трябвало да напомним някои отличителни белези, които криминалистите евентуално са позабравили - че Пелов куца с единия крайник и походката му е характерна и няма по какъв начин да бъде сбъркана, както и че е кривоглед и има проблеми със зрението. Тези здравословни проблеми бяха неведнъж обсъждани по време на делото против него.

Нещо повече - издирвачите от Министерство на вътрешните работи даже са били улеснени в търсенето на беглеца. Той освен е благоволил да остане в България, въпреки че евентуално е имал опция да избяга от страната, само че и се е върнал по родните си места, където има най-силни връзки, в добре прочут за него регион, в който живеят както другари, по този начин и врагове. Министерство на вътрешните работи би трябвало да знае това още преди Пелов да избяга от пандиза. " Той е образован, не демонстрира страстите си, владее се съвършено и поради това е извънредно рисков ", се споделяше в психологическия профил на рецидивиста. Това изяснява бягството му от пандиза - през парадния вход на постройката, добре премислено и планувано.

Владимир Пелов обаче заплати прескъпо за двата месеца, в които бе на независимост след бягството си. Плати с живота си. Сега в гроба може да го последва и другият участник в престрелката - Марио Панчев - Дебелия, който е с тежки рани в корема. Панчев е прочут измежду локалните като " ухо " на Министерство на вътрешните работи, който се препитава с противозаконен бизнес. Явно не бил задоволително положително ухо или пък не е чувал, откакто е знаел къде се подвизава Пелов и не е уведомил полицията.

Тук версиите са няколко, само че е ясно, че Пелов и Панчев са врагове от години. Панчев е един от очевидците по делото за въоръжен обир на златарско ателие в Ботевград, съпроводен с ликвидиране и пукотевица по униформени, поради което Пелов бе вкаран зад решетките. Според една от версиите, Пелов желал да разчисти остарели сметки и да отмъсти - разкрил и причакал Панчев, опитал да го убие, само че врагът му бил квалифициран. Според втората версия, Панчев е имал спогодба да се види с Пелов, само че се тормозил от възмездие и отишъл въоръжен на срещата. Сега аргументите за среднощната престрелка нямат изключително значение. А и единственият към момента жив очевидец на случилото се е Панчев, който бере душа в " Пирогов ". След сигнала за стрелбата, проверяващите от Министерство на вътрешните работи въпреки всичко съумяха да открият апартамент, в който се крил Пелов след бягството от пандиза. Цял жилищен блок бе евакуиран, а в жилището криминалистите откриха сак с експлозиви - граната и тротилови пресовки.

Няма потребност от възторженостти за пандизчията, който съумя да вкара огнестрелно оръжие зад стените на пандиза и да го употребява при бягството, а по-късно обикаля два месеца въоръжен из родните си места, складирайки взривни субстанции в апартамент. И няма потребност от възторженостти за Пелов, тъй като в България наподобява всички тези неща могат да се случат с лекост под носа на Министерство на вътрешните работи. Но дано се върнем на сюжетната линия. Оказва се, че апартаментът, в който се укривал освен Пелов, само че и другият избягал пандизчия - Радослав Колев, е благосъстоятелност на най-хубавия другар на Пелов - Нико Петков. Той също бил престъпно проявен и упрекнат за двойно ликвидиране, само че се самоубил в следствения арест. В жилището живеели брачната половинка на Петков и двете им деца, а при тях се нанесли Пелов и Колев. Вероятно дамата на Петков и Пелов имали любовна връзка, а съгласно някои източници Пелов помагал на фамилията с пари. Логичният въпрос проверяващите не са ли знаели кои са околните и приятелите на двамата бегълци? Ако са знаели, за какво не са ги проверявали? Или са отчели активност, изпращайки кварталния на адреса ден след бягството? На всички тези въпроси отговори към момента няма.

Но на вътрешния министър Валентин Радев, както и на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов ще им се наложи да отговорят. От Българска социалистическа партия незабавно желаеха чуване в Народното събрание на министър Радев. Премиерът Бойко Борисов пък сподели, че се карал на полицията. Не знам за какво ми се коства, че с каране и мъмрене равнището на работа в силовата конструкция няма да стане по-качествена. " Сутринта им се карах. Сами да си създадат изводите - както Министерство на вътрешните работи, по този начин и шефът на регионалната дирекция. Казаха, че доста са се старали и са работили - 4-5 пъти им се измъквал. Ще изчакам министърът да се върне от чужбина, има доста какво да си приказваме ", беше коментарът на Бойко Борисов.

А тези думи не знам дали провокират смях или по-скоро страдание. Защото системата явно затъва от ден на ден, а сега столовете и на премиера, и на вътрешния министър парят. Ние си ги знаем, само че напълно се изложиха пред чужденците. Европредседателството трябваше да е сполучливо, само че какво стана? Ден на отворените порти в Централния софийски затвор и по-късно престрелка с мъртвец. Давам жокер - единственият метод в този момент Министерство на вътрешните работи да се оправдава, е да открие и арестува Радослав Колев. И жив и здрав да го изпрати да си долежи.

Свободата на двамата рецидивисти може да се окаже прекомерно скъпа и за Борисов, и за Радев. Вторият дезертьор от Централния софийски затвор е към момента на независимост, доста евентуално е въоръжен. А в случай че инцидентно и той бъде погубен от остарели врагове или пък от полицията, предлагам Министерство на вътрешните работи да се разформирова дефинитивно или щатните бройки да бъдат заети от убийци, крадци, изнасилвачи и сводници. Те най-малко ще свършат работата на проверяващите. Доказано.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР