"Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер.

"Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. ...

DW: Защо месото в Германия е толкова евтино


"Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулдав провинция Хесен.

Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320г., все още произвежда колбасите сам.

"Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно", казва той, цитиран от

"Месото загуби стойносттаси"

Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса всупермаркетитенадделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите.

"Месото отдавна е загубило стойността си", казва специалистката по селскостопанскапродукция Кристиане Кемниц от фондация "Хайнрих Бьол". Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. "Атлас на месото".

И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц.

Верига за хранителни стокинапример продава в Германия по 400 тона каймаседмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.

Ниски цени, евтина продукция

Началото на масовата продукция на месо води началото си от 60-те години. Тогава производството на месо на поточната лента предизвикваше едва ли не гордост. През 1966година един репортер коментира масовите кланета по следния начин:

"На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото". Това е казано преди повече от 50 години - но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над 2милиона животни.

През 1950г. в Германия един килограм свинско месо струва 1,6%от нетния месечен доход, през 1975г. -само 0,56%.А през 2020г. килограм свинско е излизал само 0,22% от нетния месечен доход.

"Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите", посочва Кристиане Кемниц.

Скандалите, от които не произтече нищо

Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са "Тьонис", "Фион Фуд" и "Вестфлайш" (Tönnies, Vion Food,Westfleisch), като и трите предприятия редовно ставатобект на критики в медиите, при това от години.

Както отбелязва Кемниц, широката общественостедва миналата година разбра какво всъщност се случва в кланиците. Това стана причина поне хората от по-младото поколение да се замислят за месните продукти, които попадат в чиниите им.

"Над две трети от по-младите отхвърлят днешната месопреработвателна индустрия. Те виждат в нея заплаха за климата и като цяло се хранят постно много по-често от останалите възрастови групи", казва експертката.

Месото при месаря Кристоф Шнайдер във Фулда е от региона. Но някои от клиентите му не желаят да плащат по-скъпо за това. Дори и 20 цента отгореим се виждат много и те недоволстват, разказва месарят. Той също е подложен на натиска на големите концерни и не разбира как скандалите в сферата са били забравени толкова бързо. Неговият апел:

"Не трябва да ядем месо всеки ден. И не бива да се поддаваме на агресивната реклама на супермаркетите - все повече и повече. Нека да ядем по-малко месо, но затова пък по-добро".

Източник: vesti.bg