Ретроспекция на скандала с бизнесмена Илчовски, обвинил Борисов в корупция

...
Ретроспекция на скандала с бизнесмена Илчовски, обвинил Борисов в корупция
Коментари Харесай

Ретроспекция на скандала с бизнесмена Илчовски, обвинил Борисов в корупция

Ретроспекция на абсурда с предприемача Илчовски, обвинил Борисов в корупция

Спорът в Комисията по проверка в Народно събрание след чуването на сигнал на предприемача зърнопроизводител Светослав Илчовски, който твърди, че е бил жертва на напън от хора, свързани с ръководещите, продължи и през днешния ден. На брифинг в централата на ГЕРБ тази заран, Борисов разяснява: " Не го познавам. Не го познавам, не желая и да знам какви са му изказванията. Аз се занимавам с политика и разясня политическите тези. Това са подгрети " манджи остарели ".

Познава ли Борисов Илчовски?

Светослав Илчовски е наедрял аграрни производител. Името му се появява в общественото пространство през 2012 година Тогава Илчовски подава сигнал за изнудване против Димитър Аврамов, който към оня миг е народен представител от ГЕРБ. Аврамов е задържан и изключен от партията, а по-късно става народен представител от Движение за права и свободи.

По сигнала на Илчовски профилираната прокуратура стартира следствие за търговия с въздействие. Според държавното обвиняване през юли 2012 година Аврамов, в съучастничество с някогашния общински консултант от Плевен Методи Петков и В.Ц.Ч., е изискал 220 000 лева от предприемача Светослав Илчовски, от които е получил 100 000 лева, а настрана е изискал правото да употребява земеделска земя в Монтанско. Срещу това Аврамов е поел ангажимент да упражни въздействие върху директорката на Областна дирекция „ Земеделие “ Зорница Александрова във връзка със земи, за които се отпускат дотации.

" От много време работихме по един наш народен представител от ГЕРБ, който доста хитро се опитваше да си употребява ситуацията и да изкарва пари на гърба на партията. Много добре го прихванаха ДАНС и ГДБОП, с управителната роля на Софийската градска прокуратура, в смисъл като наблюдение на процеса. Бяха белязани 50 хиляди лв., жена му ги прибра и го арестувахме с парите. Още двама чиновници на БОП през вчерашния ден, които също желаеха пари, бяха засечени и задържани ", разяснява на 18 юли 2012 Борисов във връзка разкритията, че депутатът Аврамов е изнудвал Илчовски.

Бизнесът на Илчовски

В началото на 2021 година Илчовски разгласи, че продава бизнеса си в България. “Изнасяме бизнеса си от България, към този момент не се усещаме добре тук. Това е единствената причина ”, споделя Илчовски пред профилирания уебсайт Агри.

Илчовски споделя, че е оповестил за продажба стопанството си от 100 000 дка, дружно със зърнобаза за 200 000 тона. “За тази година [2020] декларирахме 15 млн. лева облага от това стопанство ”, добавя Илчовски пред Агри.

Последните оповестени финансови доклади за компаниите на Илчовски Едноличен търговец ”Светослав Илчовски ” и “Алтимир-БС ” в Търговския указател са за 2017 година, сподели информация на Свободна Европа. Отчетените доходи за годината са близо 70 млн. лева

Какво сподели пред депутатите?

В сряда Светослав Илчовски сподели в парламентарната комисия за проверка, че е бил изнудван от притежател на друга компания, който той наричаше " Иван Пилето ", който се е показал за говорещ от името на Борисов. Принудата е била за това да продава зърно под пазарните цени.

В писмения сигнал на Илчовски, който беше оповестен в профила във Facebook на депутата от “Демократична България ” Владислав Панев, е разказано, че “през 2019 година [данните на името са заличени], притежател на Градус АД, ме помоли от името на премиера [данните на името са заличени] и представящ се за скрития шеф на Министерство на земеделието и Агенция по храните, че има потребност от мним оборот от ръководеното от него сдружение. Целта му беше да излезе за обществено предложение на Българска стокова борса (вероятно се има поради Българска фондова борса - б.а.). Впоследствие разбрах, че задачата му е да приберат средства от частните пенсионни фондове посредством продажбата на акциите. ”

Илчовски сподели още пред депутатите, че е имал и три неофициални срещи с премиера в оставка, на които са му показвани подиуми на издевателства над други предприемачи за заплашване. Пред комисията той загатна имената на Миню Стайков и Николай Банев.

Пред депутатите от комисията той разкри, че златните кюлчета, които станаха известни след оповестени фотоси от спалнята на Бойко Борисов в държавната резиденция, са били рушвет от същия предприемач, който го е изнудвал.

Илчовски съобщи също, че е получавал позвънявания от министър Петя Аврамова, която му е наредила да спре да изкупува земя. По-късно против Илчовски е било повдигнато обвиняване за ликвидиране.

Изслушването на Илчовски беше прекратено от депутати от ГЕРБ, които влязоха в залата. Петя Аврамова сподели, че не го познава. Същото съобщи ден по-късно и министър председателят в оставка Бойко Борисов.

Какво следва?

“В петък ще продължим с чуването на предприемача Илчовски, което беше прекратено по време на предходното съвещание на комисията ”, сподели за Свободна Европа ръководителят на краткотрайната комисия за проверка на дейностите на държавното управление на ГЕРБ Мая Манолова.

“Ще сезираме прокуратурата във връзка данните, изнесени от Светослав Илчовски, тъй като това е част от нашата работа ”, сподели за Свободна Европа депутатът от “Демократична България ” Калоян Янков.

Показанията на Илчовски участват в осведомителните излъчвания на трите национални малките екрани в подтекста на провеждането на следващо съвещание на комисията по проверка на ръководството на ГЕРБ.

До този миг няма известие от прокуратурата дали ще се самосезира във връзка изнесените изказвания.

Автор: Генка Шикерова

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР