Ресурсни учители, психолози и логопеди обикалят по 3-4 учебни заведения

...
Ресурсни учители, психолози и логопеди обикалят по 3-4 учебни заведения
Коментари Харесай

Ресурсен учител обикаля по 30 школа на седмица

Ресурсни учители, психолози и логопеди обикалят по 3-4 образователни заведения дневно, а на седмица им се събират по трийсетина визити в учебни заведения и градини в разнообразни селища. Тази натовареност, обвързвана с доста пътувания, отблъсква фрагментите. Този проблем сложи ръководителката на Регионалния център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение (бившия Ресурсен център) Катя Стоилова. Тя взе участие на конференция „ Ресурсният преподавател - важен фактор за приобщаващо обучение ”, която се провежда от Педагогическия факултет и Университетския център за кариерно развиване на ПУ „ Паисий Хилендарски ”. На срещата участва и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Осигурили сме карти за градския превоз, само че когато дневно се влиза в 4 разнообразни колектива и се работи с разнообразни деца, това е доста стресово, изясни Стоилова. Според нея казусът може да се реши, в случай че шефовете се престрашат да назначават психолози в своите екипи. Тогава специалистите в РЦПППО ще вършат единствено диагностика и ще оказват методическа поддръжка, а по всеки случай ще работи експертът на място в учебното заведение или градината.

В момента в преобразувания по новия закон Ресурсен център работят 42 ресурсни учители, 8 психолози и 8 логопеди. Те оказват помощ на 436 деца със специфични просветителни потребности в 153 всеобщи образователни заведения на територията на цялата област.
В същото време 25 учебни заведения към този момент назначиха свои екипи и това е добра процедура, сподели Катя Стоилова. Тя предложи и други заведения да създадат този ход, в случай че имат 10 или повече деца със СОП.

На фона на обстановката в други области ние се оправяме, защото Пловдивският университет всяка година дипломира фрагменти в компетентност „ Специална педагогика ”, както и психолози, сподели Стоилова. За съпоставяне - в Северна България половината от ресурсните учители нямат подобен ценз, а в София има доста незаети места.

Непрекъснатото придвижване и работата с прекомерно доста документи отблъсква младежите от специалността, сподели още Катя Стоилова. Тя бе безапелационна, че огромна част от административните отговорности на ресурсния преподавател е несвойствена за него. Той да вземем за пример би трябвало да прави проекти, образователни стратегии и систематизиране по предмети, по които не е експерт. Редно е това да се прави от преподаватели по съответните дисциплини, а ресурсният учител  да е асистент, посредник и съветник за това какъв е потенциалът на детето, изясни шефката на РЦПППO.

Тя добави, че няма проблем с спомагателното квалифициране на искащите да работят като ресурсни учители, тази година към този момент са минали 17 образования. Водят ги най-често преподаватели от ПУ и от Софийския университет.

Проблем обаче е неналичието на задоволителна база на някогашния Ресурсен център, който употребява къща в регион „ Източен ”. Предоставени  са и някои пространства от прилежащата детска градина за деца с повреден слух, която бе слята с друго заведение. Там са завършени нови кабинети - сензорен, по психомоторика и по двигателна рехабилитация, като тази година са назначени също рехабилитатор и физиотерапевт. Само сензорният кабинет коствал 300 000 лв.. Ефективната работа е в тази специфична среда, само че родителите мъчно стигат до нас, нормално избират на децата да се оказва помощ на място в учебно заведение, където това не може да стане толкоз добре, сподели още Катя Стоилова.

Близо 2% от децата в системата на образованието са със специфични просветителни потребности, сподели министър Красимир Вълчев. „ Реализираме цялостна идея за приобщаващо обучение. Ресурсните учители са най-важният фактор в този развой. Мерило е за всяка просветителна система до каква степен тя може да приобщи децата с увреждания, като им обезпечи нужната поддръжка ”, добави той. И призна за дефицита на учители. Ангажимент към този момент на всяка просветителна институция е тя да обезпечи това приобщаващо обучение с обезпечаването на ресурсни учители, сподели още министърът. Той увери, че екипът му е отворен към въпросите и проблемите на всеки в системата. Конкретните решения обаче се търсят на работни срещи, а моето присъединяване в конференцията е по-скоро знак за нашата институционална ангажираност, посочи Вълчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР