Ресурсната производителност измерва отношението между размера на дадената икономика и

...
Ресурсната производителност измерва отношението между размера на дадената икономика и
Коментари Харесай

България е с най-слабата ресурсна производителност в рамките на ЕС

Ресурсната продуктивност мери отношението сред размера на дадената стопанска система и потреблението на естествените ѝ запаси. Стойността на ресурсната продуктивност се усилва, в случай че стопанската система, измерена чрез Брутният вътрешен продукт, нараства с по-бързи темпове в сравнение с потреблението на първични материали, измерено посредством вътрешно ползване на материали.
Според данни на Евростат, продуктивността на ресурсите в Европейския съюз (ЕС) се е нараснала през 2017-а година до 2,04 евро на кг, което е с 39% над цената от 1,47 €/кг през 2000-а година и с 0,6% над равнището през 2016-а година.
Европейската статистика отбелязва, че финансовата и икономическата рецесия сред 2008-а и 2009-а година е оказала ясно въздействие върху траекторията на продуктивността на ресурсите в границите на Европейски Съюз. След сдържан напредък в ерата преди рецесията, ресурсната продуктивност означи доста нарастване по време на рецесията заради мощното намаляване на вътрешното ползване на първични материали и материали. Кризата засегна всеобщо интензивните браншове на произвеждане и строителство повече, в сравнение с други елементи на стопанската система, като да вземем за пример сферата на услугите.
Равнището на продуктивността на ресурсите варира доста сред обособените държавни-членки. Тя зависи от естествените запаси на страната, от разнообразието на нейните промишлени действия, от ролята на бранша на услугите и от строителните действия, от мащаба и моделите на ползване и от другите енергийни източници.
През 2017-а година най-ниска стойност на ресурсната продуктивност е регистрирана в България (от едвам 0,71 евро на килограм), следвана от Румъния (0,75), Естония (0,78) и Латвия (0,88). Най-висока стойност на ресурсната продуктивност пък е регистрирана в Холандия (цели 3,96), следвана от Англия (3,56), Италия (3,38) и Испания (3,16).
Трябва да се има поради, че в зората на новото хилядолетие ресурсната продуктивност в нашата страна беше в дъна към 0,45 пункта (през 2000-а и 2001-а години), като през 2016-а година скочи до 0,73 евро/кг преди да се намали едва до 0,71 през предходната година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР