Рестриктивни действия на сръбските сили за сигурност срещу етническите българи

...
Рестриктивни действия на сръбските сили за сигурност срещу етническите българи
Коментари Харесай

Интелектуалци към Радев: България да сезира Европа за нарушаване на правата на българите в Сърбия

Рестриктивни дейности на сръбските сили за сигурност против етническите българи Димитър Треперски и Даниела Михайлович са жестоко потъпкване на интернационално приетите права за персонално изложение и независимост на словото, и са в нарушаване на малцинствените права на българите в Сърбия, обезпечени им от сръбската конституция.

Във връзка с нарушаването на правата на българите в Сърбия, господин президент, настояваме българските управляващи да изяснят случая и да извикат в Министерство на външните работи посланикът на Сърбия у нас, както и да бъдат сезирани органите по отбрана на човешките права в Европейския парламент.

Това се споделя в апел на български общественици за реакция на българската страна против терора върху българите в Босилеград. Той е изпратен до президента Румен Радев, служебния министър председател Гълъб Донев и служебния външен министър Николай Милков.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на апела:

„ Г-н Президент,

Както към този момент е добре известно, по време на краткотрайното посещаване на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград на 11 март т.г., в ранния следобяд превантивно са били арестувани от полицията локалните поданици Даниела Михайлович и Димитър Димитров Треперски – и двамата етнически българи.

Г-жа Даниела Михайлович, учителка, майка на малко дете, е арестувана поради открити в колата ѝ протестни плакати и писмо, с което е желала да запознае сръбския президент с тежкото състояние на българите в община Босилеград, в това число да го призове за осъществяване на финансова проверка на общинския кмет.

Г-н Треперски е един от изявените български деятели в Западните околности и не един път е бил обект на гонене от страна на сръбските служби за сигурност. Според информацията, с която разполагаме, задържането му e целяло да осуети негова проява със собственоръчно написани плакати, единият от които гласи: „ Добре пристигнали в българските общини! “. Димитър Треперски е човек на възраст и с пейсмейкър, а от негови близки разбрахме, че е бил държан в полицейския сектор без да е съумял да закуси и без да си вземе нужните медикаменти.

Подобни рестриктивни дейности на сръбските сили за сигурност са жестоко потъпкване на интернационално приетите права за персонално изложение и независимост на словото, и са в нарушаване на малцинствените права на българите в Сърбия, обезпечени им от сръбската конституция. При това и двамата наши сънародници са държани в полицията без опция да имат контакт със своите близки, както и с юристи.

Позволяваме си да напомним, че при откриването на газовата права Нови Искър – Ниш на 1 февруари т.г., Вие, господин президент, в наличието на Александър Вучич, нарекохте Сърбия „ другарска страна “. Смятате ли, че след случилото се на 11 март в Босилеград Сърбия в действителност е другар на България и на нашите сънародници в Западните околности?! При това сме очевидци на следващата антибългарска демонстрация от страна на сръбските управляващи по отношение на българското малцинство отвъд границата.

Припомняме също по този начин, че даже Вашето застъпничеството пред сръбския Ви сътрудник, плочата с имената на избитите българи от сръбски паравоенни елементи по време на Босилеградския разгром от май 2017 година, да бъде сложена на обществено място в Босилеград, се оказа безуспешно. Този незабравим знак към момента стои в дребната зала на Културно-информационния център на българите в Босилеград и единственият резултат от Вашето покровителство се оказа изваждането на плочата от нейния полицейски арест и слагането ѝ под „ домакински “. Да не приказваме за демографските, обществените и екологични проблеми, които връхлитат нашите сънародници в Западните околности и за които Сърбия нехае, а България мълчи.

Предвид голословното задържане на двама етнически българи в Босилеград на 11 март т.г. и нарушаването на техни неотменни човешки права, настояваме, господин президент, способените управляващи на Република България да изяснят случая и да реагират неотложно с протестна нота до държавното управление в Белград и до кмета на Босилеград, а също по този начин да бъде извикан в Министерството на външните работи в София посланикът на Република Сърбия у нас и да бъдат сезирани органите по отбрана на човешките права в Европейския парламент ", се споделя в апела.

доктор Ануш Езегелян – доктор

о.р. полк. Владимир Миленски – Атлантически съвет в България

Горан Благоев, PhD – историк и журналист

Даниела Горчева – издател на сп. " Диалог " (Холандия)

Димитър Сяров – юрист

Едвин Сугарев – общоприет консул на Р България в Ниш (2016-2020)

Емил Димитров – бизнесмен

Ивайло Шопски – Пътуващо читалище

Иван Николов – издател на сп. " България-Македония "

Иван Сотиров – съдружие " Достойнство, отговорност, морал "

проф. Лизбет Любенова – историк

Любчо Нешков и екипа на организация БГНЕС

доцент доктор Момчил Дойчев – политолог

Нася Кралевска – публицист (САЩ)

проф. Пламен Павлов – историк

Стойко Стоянов – основен редактор на уеб страницата Faktor.bg

Христо Христов – консул на Р България в Ниш (2015-2019)

Цецка Бачкова – политолог

Юлиана Методиева – публицист /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР