Ресторантьорите организират национален протест на 27 януари пред Министерски съвет

...
Ресторантьорите организират национален протест на 27 януари пред Министерски съвет
Коментари Харесай

Ресторантьорите излизат на протест на 27 януари

Ресторантьорите провеждат народен митинг на 27 януари пред Министерски съвет в София. Това се случва откакто държавното управление не даде отговор по кое време браншът ще проработи още веднъж, съобщи " Евроком ".

" На срещата, която се организира с сектора и всички отраслови министри, дружно с доцент Ангел Кунчев, ни беше дадено, че през днешния ден на съвещанието сутринта ще бъде решено какво ще се случи след 31-и януари със затворените бизнеси и най-много с нашите обекти. Пуснахме писмо със протестна подготвеност, с цел да подканим и да кажем, че нямаме към този момент време и нашите членове не са подготвени да чакат повече, защото стоят затворени задоволително дълго време и стоят без пари, и без безусловно никакви средства ", разяснява ръководителят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

По думите му това с изчакването до 31 януари приказва, " че няма да ни отворят и концепцията е да стоим и да чакаме ".

" За нас е необяснимо заради каква причина единствено нашият отрасъл е затворен, дружно с моловете и фитнесите, макар че фитнесите споделиха, че ще ги отворят в този момент при започване на февруари. Това е безспорна дискриминация в нашия отрасъл ", сподели Коларов.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията оповестиха, че за тях главният дълг и отговорност е да пазят ползите на сектора, по тази причина са насрочили този митинг.

" Не разбираме за какво заведенията за хранене в хотелите могат да работят, а ресторанта отвън хотела или пред хотела не може. Като даже смеем да твърдим, че в заведенията за хранене отвън хотелите е доста по-безопасно, тъй като клиентелата там е съвсем една и съща, до момента в който в хотела се събират хора от разнообразни краища на страната, в това число и чужденци. Ресторантите в хотели работят повече от месец и няма никакво повишение на заболелите, а в противен случай - тя пада ", разяснява той.

По мотив недоволството на сектора министър председателят посочи, че единствено 6300 от 30 000 регистрирани в ресторантьорския отрасъл са подали заявки за подкрепяне.

" При близо 30 000 обекта главният проблем е, че за всички ограничения до момента, в това число и за тази, водещото изискване, с цел да може да кандидатства една компания е: кодът на икономическата и активност (КИД) да е подобен на затворен бизнес. Това значи, че би трябвало да бъде ресторантьорство. Ако ресторантът или заведението, се стопанисва от компания, чиято съществена активност е друга, тогава не можете да се възползвате от нищо ", изясни Коларов и добави, че други фактори са дребните условия с дребен шрифт, които автоматизирано изхвърлят от борда огромна част от компаниите и не на последно място е, че ресторантьорите са изгубили доверие, че ще бъдат изплатени тези пари.

" За личния състав ситуацията е още по-трагично, тъй като тези прословути 24 лева, които трябваше личният състав да вземе за ноември, ги взе в средата на януари. Преди една седмица започнаха да се получават средства в по-малките обитаеми места, а в София и по-големите градове нямаме информация някой нещо да е получил. Социалният министър Деница Сачева ни даде обещание, че ще се обърне повече внимание на мярката ", изясни той.

По думите на Коларов единственото им изискване е да ги оставят да работят. Ако митингът не изиграе своята ролята, ресторантьорите са подготвени да отворят порти в прорез на заповедта на здравния министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР