Ресторантьорите организират национален протест на 27 януари пред Министерски съвет

Ресторантьорите организират национален протест на 27 януари пред Министерски съвет ...

Ресторантьорите излизат на протест на 27 януари


Ресторантьорите организират национален протест на 27 януари пред Министерски съвет в София. Това се случва след като правителството не даде отговор кога браншът ще заработи отново, предаде "Евроком".

"На срещата, която се проведе с бранша и всички ресорни министри, заедно с доц. Ангел Кунчев, ни беше обещано, че днес на заседанието сутринта ще бъде решено какво ще се случи след 31-и януари със затворените бизнеси и най-вече с нашите обекти. Пуснахме писмо със стачна готовност, за да подканим и да кажем, че нямаме вече време и нашите членове не са готови да чакат повече, тъй като стоят затворени достатъчно дълго време и стоят без пари, и без абсолютно никакви средства", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

По думите му това с изчакването до 31 януари говори, "че няма да ни отворят и идеята е да стоим и да чакаме".

"За нас е необяснимо поради каква причина само нашият бранш е затворен, заедно с моловете и фитнесите, въпреки че фитнесите казаха, че ще ги отворят сега в началото на февруари. Това е абсолютна дискриминация в нашия бранш", каза Коларов.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че за тях основният дълг и отговорност е да защитават интересите на бранша, затова са насрочили този протест.

"Не разбираме защо ресторантите в хотелите могат да работят, а ресторанта извън хотела или пред хотела не може. Като дори смеем да твърдим, че в ресторантите извън хотелите е много по-безопасно, защото клиентелата там е почти една и съща, докато в хотела се събират хора от различни краища на страната, включително и чужденци. Ресторантите в хотели работят повече от месец и няма никакво повишаване на заболелите, а напротив - тя пада", коментира той.

По повод недоволството на бранша премиерът изтъкна, че само 6300 от 30 000 регистрирани в ресторантьорския бранш са подали заявления за подпомагане.

"При близо 30 000 обекта основният проблем е, че за всички мерки досега, включително и за тази, водещото условие, за да може да кандидатства една фирма е: кодът на икономическата и дейност (КИД) да е такъв на затворен бизнес. Това означава, че трябва да бъде ресторантьорство. Ако ресторантът или заведението, се стопанисва от фирма, чиято основна дейност е друга, тогава не можете да се възползвате от нищо", обясни Коларов и добави, че други фактори са дребните условия с малък шрифт, които автоматично изхвърлят от борда голяма част от фирмите и не на последно място е, че ресторантьорите са загубили доверие, че ще бъдат изплатени тези пари.

"За персонала положението е още по-трагично, защото тези прословути 24 лв., които трябваше персоналът да вземе за ноември, ги взе в средата на януари. Преди една седмица започнаха да се получават средства в по-малките населени места, а в София и по-големите градове нямаме информация някой нещо да е получил. Социалният министър Деница Сачева ни обеща, че ще се обърне повече внимание на мярката", обясни той.

По думите на Коларов единственото им условие е да ги оставят да работят. Ако протестът не изиграе своята ролята, ресторантьорите са готови да отворят врати в разрез на заповедта на здравния министър.

Източник: fakti.bg