Ресторантите и фризьорските салони отново са затворени. Училищната дейност пак ...

Ресторантите и фризьорските салони отново са затворени. Училищната дейност пак

Поредната COVID вълна ще сблъска Европа с още една тежка зима

Ресторантите и фризьорските салони още веднъж са затворени. Училищната активност отново е отдалечена . Хората са принудени да останат по домовете си след осем часа вечерта. Поне една страна в Европа към този момент се е върнала към режима на пълна блокировка, защото коронавирусът още веднъж марширува от Англия през Русия до Сингапур.

Отговорът на Латвия е най-екстремният, само че балтийската страна не е сама в битката с пандемията, навяваща мемоари за 2020 година Англия , която имунизира жителите си по-рано от повечето страни и премахна огромна част от ограничаващите ограничения , в този момент регистрира максимален растеж на новозаразените от юли насам. В Германия бройката на новозаразените нараства с най-бързия си ритъм от май, написа Bloomberg.

В страни, където имунизационната динамичност остава бавна , позицията е по-тежка. Тъй като смъртните случаи от Covid доближават рекордни стойности в Русия, Москва се насочва към налагане на обсада още този месец. В същото време Румъния е изчерпала свободните кревати за активно лекуване .

Силно заразният делта вариант на ковид също докара до нови огнища в Китай и Австралия, народи , които организират политика на нулева приемливост против вируса. В Съединени американски щати , където тежките летни огнища са овладени в повечето щати, държавното управление уголемява достъпа до бустерни дози, с цел да се пробва да избегне следващата вълна.

С наближаването на зимата в Северното полукълбо пандемията засилва своето наличие , до момента в който страните се надяват, че имунизациите ще им обезпечат нужния позитивен подтик за излизане от рецесията .




И въпреки препаратите да доказаха своята ефективност при намаляването на риска от тежко преболедуване, те не постоянно спират инфекцията или излъчването ѝ, като тяхната моларност понижава с времето, което прави картината в някои връзки по-сложна, в сравнение с беше преди година.

„ Очакваните по-ниски температури, намаляващата резултатност на имунизацията и пропуските в имунизационния обсег затрудняват прогнозирането на еволюцията на епидемията “, разяснява Арно Фонтане, епидемиолог от Institut Pasteur. "Следващите три до шест седмици ще бъдат основни . "

Мненията по казуса са разнородни . От една страна страни като Израел, Съединени американски щати и Англия , които съумяха да имунизират рано огромна част от популацията , в този момент се сблъскват с намаляващата ефективност на имунизациите . Онези страни, които слагат спомагателни лишения , като носенето на маски и обществена отдалеченост , зелени сертификати и прочие , наподобява се справят по-добре. Държавите, чиито жители гледат скептично на имунизациите , са в най-неблагоприятна позиция.

На 19 юли министър председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви в допълнение ограничения , свързани с Covid. Това докара до противоположен резултат в тази ситуация с тийнейджърите, за които бавното налагане на имунизациите докара до детонация от инфекции в британските междинни учебни заведения . На фона на лавинообразната рецензия по-рано тази седмица държавното управление разшири достъпа до имунизации за лица на възраст от 12 до 15 години.




Подобно на Съединени американски щати , английското държавно управление също принуждава старите жители и други уязвими формации от хора да се насочат към спомагателни дози от имунизациите . Някои учени предизвестяват , че това не е задоволително . Те приканват Джонсън да върне мярката за носене на маски, да изисква зелени сертификати за огромни социални обстоятелства и да подкрепи отдалечената работа.

В другата прекаленост , Австралия, където появата на делта варианта съвпадна със зимата през юни, се бори да се придържа към политиката на тотално ограничение на пандемията. Въпреки блокадата, която продължи по-дълго от всяка друга страна по света, Австралия към този момент приема, че Covid е тук, с цел да остане и се приспособява към устойчиво повишаване на броя на инфектираните по сходство на Нова Зеландия.

Сингапур избра да стартира наново отваряне на стопанската система и да се насочи към стягане на ограниченията , откакто делът на имунизирани надвиши 80%. Скоро след облекчаването на рестриктивните мерки борят на инфектираните още веднъж стартира да пораства , като градът-държава реши да запази наличните ограничения за още месец и предизвести , че актуалната вълна може да докара до сътресения в здравната система.

В Съединени американски щати , където повече от 40% от популацията не е изцяло имунизирано , не съществуват доста аргументи да се предполага, че страната ще бъде ваксинирана против случващото се в Обединеното кралство и другаде по света, до момента в който зимата не престава . За да подсили отбраната на нацията и да предотврати следващия скок в броя на инфектираните , Американската управа по храните и медикаментите в сряда разреши поставяне на бустерни дози от имунизациите на Moderna Inc. и Johnson & Johnson.

Зелени сертификати

В Европа страни като Италия, Германия и Франция се пробваха да потърсят баланс, разчитайки на композиция от зелени сертификати, маски и тествания, с цел да поддържат своите имунизационни политики и да избегнат повторни блокади. Тяхната концепция откри отражение в други страни , като България, където делът на имунизираните остава минимален от всички страни в Европейски съюз .

В Италия, където се изисква сертификат за посещаване на заведения за хранене , театри и фитнес зали, министър председателят Марио Драги се изказа сериозно за по-разхлабения метод на Англия , заявявайки, че страната е „ изоставила всякаква нерешителност “ и в този момент е изправена пред последствията.

Стратегията на Европа е „ опит “, смята Марион Купманс, която оглавява отдела по вирусология в медицинския център към Университета „ Еразъм “. Някои неизвестни към момента могат да влязат в игра, в това число потенциалът за вълна от комбинирани инфекции на Covid-19 и грип, изтъква тя.

В Германия на бизнеса от ден на ден се дава опция да обслужва единствено тези , които са били имунизирани или са прекарали Covid. Известният берлински техно клуб Berghain беше измежду тези, които направиха това - и въпреки всичко най-малко 19 души бяха инфектирани на парти там при започване на октомври, заяви журнал Berliner Morgenpost. Случаите са били леки, само че към 3300 евентуални близки контакти на инфектираните хора са били информирани по имейл, написа списанието .

Източник: investor.bg