Ресторант „Чорапъ“ на Петя Раева отвори на същото място, където

...
Ресторант „Чорапъ“ на Петя Раева отвори на същото място, където
Коментари Харесай

Ексдепутат взе под крилото си Митко Чорапа СНИМКИ

Ресторант „ Чорапъ “ на Петя Раева отвори на същото място, където през май пострада талисманът на " Капана "

Откакто през май предходната година яде неправдив пердах от софийски предприемач, Митко Чорапа се снабди с цялостен град другари и доста авторитетни настойници. Лично основният прокурор Иван Гешев пи кафе в компанията му, а преди този момент под крилото си го взе някогашният народен представител и сегашен ресторантьор Петя Раева. Наскоро тя откри ресторант „ Чорапъ “ на мястото на заведението, спечелило си печална популярност около неприятната преживелица с Митко. Сега там е цветно, умерено и красиво. Защото експанзията няма място в „ Капана “.

Митко минава всеки ден. Понякога хапва торта, пие кафе, от време на време обядва по-солидно. Клиентите му вършат голям оборот. Самата аз имам към този момент над 100 чифта, споделя Петя Раева, която се отдръпна от политиката през 2014 година, след два мандата в Народното събрание. В момента някогашният народен представител от Движение за права и свободи написа книги за здравословно хранене, развива сполучлив бизнес със заведения и се радва на заниманията си - изобразяване, готвене и развъждане на цветя.

„ Чорапъ “ си идва с името. Покрай пандемията и здравословни проблеми, с които се бори, Петя взема решение да затвори заведенията за хранене си в София, които развива сполучливо, и се връща в родния Пловдив. Преди година отваря бар „ Бохеми “ в " Капана " - красиво място, обитаемо с изкуство и добър усет. Всичко е спокойно, безшумно и умерено досега, в който в прилежащото заведение избухва невиждан скандал. Наемателят софиянец, непривикнал с пловдивските обичаи, удря любимеца на пловдивчани Митко Чорапа. Останалото е история. Пловдив се подвига в отбрана на кроткия продавач на чорапи, трансформирал се в амулет на " Капана ". По витрините на заведението литват мръсни чорапи, а нападателят на Митко става клиент на прокуратурата.



„ Събитията се развиваха под прозорците ни. Беше кошмарна обстановка. В рамките на две седмици въобще не можехме да работим. Имаше ужасно доста хора, публицисти с камери, служители на реда. Хвърляха чорапи, беше извънредно “, спомня си Раева, която в тези дни се включва интензивно в отбраната на Митко. По-късно, откакто софиянецът хлопва безславно кепенци, тя вижда публикация, че заведението се дава чартърен. Не й би трябвало дълго време да избистри концепцията си за уютно местенце с вкусна домашна храна и щанд, на който Митко да предлага емблематичната си стока. Търговецът обаче я твърди, че се усеща по-добре в придвижване и не се навива да продава в магазин. Митака, както и другият амулет на " Капана " - Стефчо Автографа, се отбиват постоянно в ресторанта и си хапват от вкусотиите, които подготвя Петя. И най-важното - тук се усещат на несъмнено място.

„ В Пловдив сме малко шовинисти. Трудно поносим непозната сила, изключително в случай че е отрицателна. Но пък сме доста отворени към външни хора, туристи, чужденци. В " Капана " има място за всеки, стига да се преценява със старите пловдивски традиции и обичаи “, уверена е ресторантьорката. И твърди, че през 15-те години, които е прекарала в София, постоянно е стигала до конфликти със столичани, наричащи Пловдив провинция.



Всички пътища минават през Пловдив

Пандемията за мен беше доста потребна, съумях да събера живота си, концентрирах силата си, споделя Раева. Покрай изолацията тя съумяла да развие някои от своите занимания. Макар от много време да се занимава с изкуство, едвам през последните месеци стартира да рисува по-интензивно. В „ Чорапъ “ е подредила цяла изложба, главно на пловдивски художници. Тук могат да се видят невероятни картини на Йоан Левиев, Златю Бояджиев, Димитър Киров, Слона, Васил Стоев - емблематични създатели от персоналната й и фамилна сбирка.

„ Имам картини от времето на дядо ми, на татко ми, доста дарове, които другари са ми правили за празници “, споделя Раева, която има платно, харизано й персонално от френския публицист Фредерик Бегбеде. Преди 4 години създателят на „ Любовта трае три години “ участва на рождения й ден.



„ Събирам другари от цяла България. С тях се майтапим, че накъдето и да пътуват, всички пътища минават през Пловдив. Създадох едно културно средище. Лили Кичукова ми гостува постоянно в заведението, имам доста нейни картини. С Русалия Кирова постоянно пием кафе “, усмихва се Петя.

Радостта от храненето

Храната, която предлага в „ Чорапъ “, е домашна, а цените са налични за всички. Ястията се подготвят по нейни предписания. Риба, блек ангъс стекове, телешки котлети, даже агнешка дроб сарма - всичко е вкусно и основано с обич. Вегетарианците и веганите също са на респект. Когато продуктът е добър и е подготвен по здравословен метод, с вярната лой, храната носи здраве и наслаждение, счита бизнес дамата, създател на супер сполучливата книга „ Радостта от храненето “. През последните месеци Петя написа кулинарна енциклопедия, чиято първа част следва да излезе напълно скоро.



Не тъгува по политиката

Като същински гуру на здравословното хранане, Раева приключва „ Здравен мениджмънт “ в Медицинския университет. Това е третата й подред магистратура.

По обучение е правист и към момента поддържа движение в правото, като поддържа връзка с другари юристи, съдии и прокурори. Следи промените на законопроектите и съветва юридически тематики. Не тъгува по политиката. Ситуацията в Народното събрание разказва с една дума: кошмарна. „ Лошото е, че доста хора с ниска просвета се преброиха като политици, сами се титулуваха като такива. Културните и възпитани хора са в шок от това. Но приблизително състояние няма - или се отдръпваш, или слизаш на равнището на сегашните политици. А равнището там в последно време е ниско. Хората не припознават персони, за които да гласоподават. Това е тъпо, уверена е ексдепутатката.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР