Реставратори върнаха автентичния блясък на най-големия мюсюлмански храм Томбул джамия

...
Реставратори върнаха автентичния блясък на най-големия мюсюлмански храм Томбул джамия
Коментари Харесай

Възстановиха оригиналната украса на Томбул джамия в Шумен

Реставратори върнаха достоверния искра на най-големия мюсюлмански храм Томбул джамия в Шумен. Възстановяването на истинската декорация стартира преди 15 години.По време на реставрацията храмът не е затварян – в него се правиха ритуали и се посещаваше от туристи.

Шумен

Няколко века превъзходната декорация на джамията беше покрита със пластове вар и блажна багра. Скрита от очите беше и хубостта на дървения мембер и цветните балкони.
Любомир Воденичаров, реставратор: Джамията в действителност впечатлява с доста богатата си декорация. Тези стилови, искрено барокови детайли, които съществуват и от които е построена. Цялото влияние на този отворен размер и светлината, която влиза отвред през витражите, които са на 100 % възобновени и с ръчно лети цветни стъкла.
Уникални в направата си от преди 275 години са мемберът и дървените балкони, от които също са махнати пластове блажна багра, с цел да се открие пред очите присъщата с богата си орнаментика Епоха на лалето.

Любомир Воденичаров, реставратор: Всички дървени елементи, парапетите на балконите, изключително таваните, които са доста забавни и тънко, майсторски изписани, са декорирани ръчно без шаблони. Те са с един много по-богат нюанс от стенописната декорация.
Реставраторите са употребявали същите материали и бои, с които е украсявана през 1744 година джамията. На места са непокътнати елементи от остарялата мазилка, която е покривала стенописите.
Любомир Воденичаров, реставратор: Всичко в есктериора, каменна пластика, всички възстановки са изпълнени обичайно с варова мазилка, без привнесени материали.
Оригиналният полилей не е непокътнат, само че този, който се спуска от купола и осветява пространството дружно със светлината от витражите, е нов и добре се вписва в интериора на храма. До края на година ще бъде приключена реставрацията на фонтана, постройката на медресето и библиотеката
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР