Ресорният зам.-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер при представянето на

...
Ресорният зам.-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер при представянето на
Коментари Харесай

Еврокомисията остави Huawei в 5G мрежите на ЕС

Ресорният зам.-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер при представянето на рекомендациите.

Европейската комисия избра в сряда образеца, даден от Лондон ден по-рано, и остави националните държавни управления и регулатори да преценяват дали и до каква степен да позволен международния софтуерен водач в 5G оборудването Huawei Technologies или китайската ZTE до към този момент оформящият се пазар за такива услуги за милиарди евро в Европейски Съюз.

Това е и отговор на настояването на Съединени американски щати за тотална възбрана за китайски компании от партньорски страни. Малко преди да дойде за диалози в сряда вечерта в английската столица държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прикани Англия да премисли решението си за стеснен достъп на Huawei и предизвести, че американска информация може да бъде пренасяна единствено по мрежи, на които има доверие.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Позицията на еврокомисията не е със наложителна мощ. Това са насоки, избрани като " интструментариум от смекчаващи ограничения за страните на Европейски Съюз, телекомите и потребителите " против рисковете за киберсигурността. Брюксел приканва да се направи оценка на рисковете от съответни доставчиции - както механически, по този начин и политически (възможност за интервенция на държави). Те могат да изключат съответните снабдители, в случай че има опасност, а най-добре е да употребяват " няколко доставчика ", вместо да разчитат единствено на един. До април страните би трябвало да приложат насоките, а до юни - да показват отчет пред комисията за първите резултати.

Това значи, че всяка страна от Европейски Съюз може да изключи или да ограничи достъпа до 5G мрежите си на която и да е компания. Това важи както за Huawei, по този начин и за съперниците ѝ от шведската Ericsson и финландската Nokia. Доставчици отвън съюза са добре пристигнали на единния пазар, стига да съблюдават неговите правила, сподели еврокомисарят за вътрешния пазар и дигитализацията Тиери Бретон. " Нито сортираме някого, нито изолираме някого ", сподели той на конференция, на която бе обяснено, че рекомендацията е да не се разчита извънредно на един снабдител, а да се търси многообразие.

Лобистката група ETNO с членове като Deutsche Telekom, Orange и Telefonica (всички те употребяват съоръжение на Huawei) предизвести да не се взимат непропорционални ограничения, които биха уязвили вложенията им. " Решенията на Европейски Съюз, засягащи 5G, би трябвало и в бъдеще да се основават на обстоятелства, да са пропорционални на заканите и да стъпват на солидно схващане на софтуерната действителност ", се споделя в изказване на организацията, представено от Reuters. Според ETNO предходната година са пуснати 20 такива мрежи и още 80 би трябвало да проработят до края на 2020 година Много оператори, в това число в България, към този момент вършат проби с съоръжение на Huawei.

Европейската комисия сподели още, че е подготвена да укрепи 5G киберсигурността със средства за комерсиална отбрана против дъмпинг или задгранично субсидиране на външни снабдители.

През октомври страните от Европейски Съюз предизвестиха, че компании от страни отвън съюза, които аплайват за 5G системи, може да са " обект на интервенция ", когато имат мощни връзки с държавни управления и формален натск от тях или работят съгласно закони без " либерален надзор и баланс сред институците ".

Преди 4 години Европейската комисия създаде " проект за деяние за 5G " за стимулиране на вложенията в модернизиране на мобилните мрежи. Сега Брюксел ще управлява и напъните за единни за Европейски Съюз стандарти и сетрифициране на ограниченията за сигурност за 5G. Но националните органи ще вземат решение до каква степен фрапантни ограничения да вземат и дали да държат съответни компании надалеч от така наречен вътрешност на модерните мрежи, в която се обработват данните, и да ги оставят да построяват инфраструктура по периферията.

В същото време, обръща внимание Financial Times, методът на Брюксел цели европейските телекоми да не стават прекомерно подвластни и от съоръжение на Ericsson и Nokia. Двете компании, които другояче са в остра конкуренция, в последно време завоюваха няколко дълготрайни поръчки за перспективни артикули като самостоятелни коли и роботизирана хирургия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР