Решения за установяване на картелни споразумения установи Комисията за защита

...
Решения за установяване на картелни споразумения установи Комисията за защита
Коментари Харесай

КЗК санкционира 24 фирми за картел в поръчки на Търговище и Гоце Делчев

Решения за определяне на картелни съглашения откри Комисията за защита на конкуренцията при 24 сдружения, участници в публични поръчки по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания.
Установените нарушавания съставляват картели (забранено съглашение и/или съгласувана практика) за манипулиране на публични поръчки по програмата в Търговище и Гоце Делчев, оповестяват от Антимонополната комисия.
Те са били с предмет обследвания за определяне на техническите характерности и на механически паспорти на здания за енергийна успеваемост и определяне на нужните енергоспестяващи ограничения.
С първото решение от през днешния ден Комисията е открила и постанова имуществени наказания на „ Мултиплекс инженеринг “ ЕООД, „ ВМЛ – консулт “ ЕООД, „ Димитров и наследник “ ЕООД, „ Адапт “ ЕООД, „ Архкон Проект “ ООД, „ Евиданс инженеринг “ ЕООД, „ Тобо инвест “ ЕООД, „ Фрибул “ ООД, „ Корект “ ЕООД, „ Инфрам “ ЕООД, „ Интконс “ ЕООД, „ Ен Екип “ ООД и „ Протико Ил “ ООД.
Второто касае нарушаването и глобите на „ ВМЛ – консулт “ ЕООД, „ Архкон Проект “ ООД, „ Евиданс инженеринг “ ЕООД, „ Протико Ил “ ООД, „ Консултантска Инженерна група “ ООД, „ Кимтекс – ЛС “ ООД, „ Експрес Консулт “ ЕООД, „ Соларват “ ЕООД, „ БОАЛ “ ООД, „ Пешев “ ЕООД, „ Джи Ер Ен Пауър България “ ООД, „ Пловдивинвест “ АД, „ Стройконтрол “ ООД, „ Си Енд Би Енерджиконсулт “ ЕООД и „ Енерджи Про Дм “ ЕООД.
В рамките на изследването Комисия за защита на конкуренцията е открила, че участниците по всяка от двете публични поръчки са се споразумели по отношение на разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и по отношение на цените, които да предложат на възложителите.
Споразуменията имат за цел цялостно попречване на конкуренцията при подаването на предложения в процедурите за възлагане на публични поръчки като дефинират печелившия участник по всяка обособена позиция и по този начин предопределят избора на възложителите.
Изводите на Комисията се основават на събрана електронна преписка сред участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.
За първи път в антитръстовата процедура на Комисия за защита на конкуренцията предприятия, участници в картели, се възползваха от Програмата за освобождение от санкция/намаляване на наказания при положение на присъединяване на дружество в скришен картел, като подадоха претенции и показаха доказателства, които подкрепиха доказването на нарушаванията.
В резултат от съдействието им в производството едно от сдруженията е изцяло освободено от глоба, а на други две е понижена. 
Общият размер на наложените наказания е 398 174 лева От тях 147 761 лева е общата глоба на участниците в процедурата на Търговище, а 250 413 лева – на участниците в Гоце Делчев.
Предстои Комисията да се произнесе и по отношение на предявените изказвания за манипулиране на социална поръчка по Националната стратегия за енергийна успеваемост на община Пловдив от участващите в нея 33 предприятия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР