Решението запазва личната свобода и анонимността на заболелитеНякои мерки срещу

...
Решението запазва личната свобода и анонимността на заболелитеНякои мерки срещу
Коментари Харесай

Предлагат проследяване на Covid-19 без нарушаване на права

Решението резервира персоналната независимост и анонимността на заболелите

Някои ограничения против Covid-19 се поясняват като нарушение на човешките права
(снимка: CC0 Public Domain)

Българският софтуерен стартъп Мимириум основава решение за следене и попречване на инфекцията COVID-19, което резервира персоналната независимост и анонимност на потребителите.

Цялостната екосистема Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker автоматизирано събира местонахождение и здравната информация на крайния консуматор за следене и пресмятане на евентуални опасности от заразяване, както и информиране на всички наранени страни.

Проектът е самобитно решение за най-ефективната и потвърдена все още мярка за понижаване и прекъсване на вирусната зараза, а точно – бърза идентификация на заболели хора и техните вероятни контакти.

С оглед попречване и ограничаване на болестта, държавните управления в световен мащаб започнаха най-различни ограничения за надзор и наблюдаване на хората – част от които нарушават правото им на персонална независимост, връзка и анонимност. Целта на Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker е да подкрепи здравната система и обществото в този интервал на пандемия, без да компрометира съществени човешки права.

Екосистемата е цялост от разнообразни принадлежности, която наблюдава без да нарушава GDPR и други законови разпореждания за дискретност на потребителите, акцентира разработчикът.

От една страна, посредством мобилно приложение ще се съхраняват данни в криптиран тип с историята на местоположенията и времето локално на персоналното устройство на крайния консуматор. Периодът на събиране на тази информация е 21 дни, след което данните се изтриват.

Тези данни не се предават или съхраняват на сървър, като не се събират и от компанията-създател на екосистемата – Мимириум. Достъп до тези данни ще има единствено потребителят и само с негово позволение могат да бъдат осъществени криптирани калкулации, още веднъж локално на устройството.

В случай, че изчисленията покажат контакт с различен консуматор, разпознат от медицинските управляващи като COVID-19 положителен, то мобилното приложение задейства уведомление към потребителя с апел за неотложен тест в здравно заведение.

Решение на Мимириум може да подкрепи здравната система и обществото в интервала на пандемия
(илюстрация: Мимириум)

От друга страна, посредством онлайн платформа Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker ще работи в облекчение на здравните експерти при идентифициране и маркиране на случаи с инфекции, като дава доклад с местоположения и времева рамка. Медицинските лица ще могат да задействат уведомление за инфектирани консуматори и да започват акция в дистрибутираната мрежа.

Платформата ще бъде налична единствено за лекари, като целият медицински личен състав ще бъде авансово заверен. Чрез нея те ще могат да задействат предизвестия, когато открият случай на заболяване; да наблюдават какъв брой вероятни инфектирани консуматори са били разпознати от системата; да маркират цяла зона като заразна за избран интервал и така нататък

Технологията за екосистемата е изцяло създадена и построена, като следва основаването на мобилно приложение, налично през Гугъл Play и Apple Store, както и построяването на онлайн платформата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР