Решението за по-нисък ДДС за заведения мина първо четене в

...
Решението за по-нисък ДДС за заведения мина първо четене в
Коментари Харесай

ДДС подаръкът за ресторантите мина на първо четене

Решението за по-нисък Данък добавена стойност за заведения мина първо четене в зала макар демонстрираното противоречие на финансовия министър Владислав Горанов и ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова

© Надежда Чипева Докато опозицията от Българска социалистическа партия настоятелно призоваваше финансовият министър да пристигна в Народното събрание при гледането на първо четене на противоречивите промени в Закона за налог добавена стойност (ДДС), Горанов дружно с премиера Бойко Борисов за следващ път инспектираха водопровода на Перник. Демонстрацията на двамата пристигна на фона на появилите се спекулации за възможна оставка на министъра поради несъгласието му с наложеното от Борисов решение за понижаване на Данък добавена стойност за заведенията, както и на откровения протест на поправките от другия основен фактор в ГЕРБ в Народното събрание - ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя първо демонстративно отсъства от разискването на измененията в поверената й бюджетна комисия в сряда, а в петък участва в пленарната зала, само че въобще не взе отношение по време на траялия повече от три часа и половина спор, в който се чуха и апели за цялостна смяна на данъчната система в страната.

Усетили този явен разнобой в редиците на ръководещите от ГЕРБ, от Българска социалистическа партия се пробваха да го трансфорат в собствен политически актив като още при започване на дебата приканиха финансовият министър да пристигна в Народното събрание и по-късно още на няколко пъти насочиха същия апел и от парламентарната естрада. Безрезултатно се оказа и настояването отношение по намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорите да вземе и зам.-министърът на финансите Росица Велкова, която за разлика от Горанов, беше в пленарната зала, само че ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по този начин и не й даде думата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всички желаят по-нисък Данък добавена стойност с изключение на специалистите

Иначе напълно предстоящо измененията в Закона за Данък добавена стойност за намаляването на ставката за заведенията и за разпространяването на книгите от 20% на 9% още от юли на ГЕРБ и " Обединените патриоти " мина на първо четене с гласовете на двете ръководещи обединения и беше подкрепено от 107 депутати. От Движение за права и свободи се въздържаха, само че обявиха от парламентарната естрада, че при второто четене на законопроекта ще го поддържат. А депутатите от Българска социалистическа партия се разделиха - част от тях гласоподаваха срещу, други с " въздържал се ". Останалите пет законопроекта - на Вътрешна македонска революционна организация и на НФСБ, на " Воля " за намаляването на Данък добавена стойност за фитнес залите, на Движение за права и свободи - за детските храни и медикаменти и на Българска социалистическа партия - за храните и медикаментите, бяха отхвърлени.

Идеята за диференцирани ставки по Данък добавена стойност се придвижва напред макар острите отрицателни реакции на анализатори, някогашни управителни фрагменти на финансовото ведомство и бизнес организации. Основното терзание е, че в случай че един път се вкара изключение за даден отрасъл, ще завалят претенции и от други, а крайният резултат ще е смяна на данъчната система във типа, в който работи сега без явен разбор дали е нужно това.

Като за удостоверение на тезите им, в деня на гласоподаване на плана 22 асоциации от бранш храни разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и депутатите с искане за понижена ставка на Данък добавена стойност и за храните.

Няколко дни по-рано, в свое мнение по предложенията за промени в данъчния закон от Министерството на финансите предизвестиха, че в случай че се одобряват и шестте плана за понижаване на Данък добавена стойност, импортирани в Народното събрание в този момент, приходите в бюджета ще намалеят с близо 1.8 милиарда лева А с цел да се компенсират, ще се наложи или общата ставка на косвения налог да се вдигне на 24%, или налог облага да стане 17-18%.

ГЕРБ: Промените са спешни, а не фундаментални

По време на дебата в пленарната зала от болшинството за следващ път обявиха, че препоръчаната понижаване на данъчната ставка за ресторантьорите не е обществена мярка и е краткотрайна, а задачата е да се подкрепи този бизнес, който по думите им е потърпевш най-вече от въвеждането на изключителното състояние. Впечатление направи, че единствено един народен представител от ГЕРБ от бюджетната комисия отбрани измененията - Александър Иванов. Другите двама, които се изрекоха бяха двама народни представители от комисията по културата и медиите - Тома Биков и артиста Евгени Будинов. Биков съобщи, че ограниченията, които оферират ръководещите за намаляването на Данък добавена стойност са спешни, а не фундаментални и задачата е да се подкрепи ресторантьорския бизнес, който беше затворен, а не да се понижат цените в заведенията. В изявлението си Будинов пък се ограничи единствено до предлагането за намаляването на Данък добавена стойност за книгите като съобщи, че " това била задачата на живота му ". А един от вносителите на поправките Красимир Ципов призна, че има отрицателно мнение на Министерството на финансите по препоръчаните промени, което е експертно, а предлагането на депутатите от ГЕРБ е " политическо ".

Българска социалистическа партия: Намаляването на Данък добавена стойност няма да има резултат

От Българска социалистическа партия им опонираха, че в случай че ръководещите са желали да подкрепят фактически този бизнес, е можело да предложат други ограничения, които са щели да имат бърз резултат като да вземем за пример преразглеждането на мярката 60/40, която е можела да се трансформира в 80/20 или 80/0. " Как намаляването на Данък добавена стойност ще подкрепи ресторантьорите. Откъде ще им пристигна оборота откакто и самите те споделиха, че няма да се понижат цените в заведенията. ", запита риторично депутатът от Българска социалистическа партия Димитър Данчев. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че задачата на данъчните промени би трябвало да покаже непоклатимост на институциите, сигурност за стопанската система, прогнозируемост и грижа за хората, само че това на процедура не се е случило. " От вносителите на предложенията за понижаване на Данък добавена стойност има артисти, само че няма нито един от бюджетната комисия. Министърът на финансите е срещу. Вие бламирате, премиера който предложи тази концепция, което демонстрира хаоса в ръководещата партия ", сподели Нинова. И добави, че не може данъчни закони да се трансформират като краткотрайна мярка, както споделят от ГЕРБ.

Движение за права и свободи: Ще подкрепим мярката, тъй като е единствената

Йордан Цонев от Движение за права и свободи уточни, че от придвижването не са уверени, че понижаването на Данък добавена стойност е най-хубавата мярка за спасяването на ресторантьорския бизнес, който е най-пострадал, само че все пак " ние ще я подкрепим, доколкото това е единствената мярка, която оферират ръководещите ". Той съобщи, че съгласно Движение за права и свободи единната ставка по Данък добавена стойност е анахронизъм, само че и че косвения налог не би трябвало да се трансформира по този начин, че да заплаши фиска и да се постанова по-късно да се пипат и директните налози.

Причината Движение за права и свободи да се въздържи от поддръжка при първото четене най-вероятно е обвързвана с опит от тяхна страна за оказване на напън над ръководещите да бъде признато тяхното предложение за намаляването на Данък добавена стойност за детските храни и медикаменти. Въпреки че законопроектът на Движение за права и свободи беше отритнат, от ГЕРБ намекнаха, че биха подкрепили предлагането, в случай че от придвижването конкретизират за кои тъкмо детски храни да важи понижението на данъчната ставка. От парламентарната естрада Цонев сподели, че това ще бъде направено, а поправката ще влезе като предложение сред първото и второто четене.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР