Решението за масовата ваксинация беше правилно, но за съжаление, проблемът

...
Решението за масовата ваксинация беше правилно, но за съжаление, проблемът
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Още две ваксини чакат одобрение от Европейската агенция по лекарствата

" Решението за всеобщата имунизация беше вярно, само че за жалост, казусът с фамцевтичната промишленост и това че не са пресметнати потребностите на фона на разгарящата се зараза, докара до анулация. "

Това разяснява в съботния утринен блок на Българска национална телевизия проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите.

" Средно в света 3 на 100 индивида са имунизирани. Най-широко покритие в Европейски Съюз има в Малта - там съвсем 15% са имунизирани, от нашите съседи с най-вече е Сърбия - съвсем 19%, България се доближава към 2,9 на 100, т.е. междинното за света ", изясни проф. Гетов.

Той е безапелационен, че в България могат да се употребяват единствено позволените в Европейски Съюз ваксини и то доставени непосредствено от производителя.

" Чисто регулаторно няма по какъв начин да се случи внасяне на ваксини от трети страни. Унгария е употребила така наречен опция за национално решение за съветската ваксина и могат да я ползват единствено и само на територията на страната. При нас вид за солови акции няма ", съобщи проф. Гетов.

" Не бих споделила, че имаме учредения да се колебаем и да избираме - и двете ваксини имат една цел - да основат имунитет. Това демонстрират и напътствията на експертните комисии, оповестени на уеб страницата на Министерство на здравеопазването ", изясни клиничният имунолог проф. Мария Николова.

" Хората могат да бъдат спокойни. Мисля, че отливът на " Астра Зенека " е краткотрайно затруднение, прави се всичко допустимо да има еластичност в логистиката и мисля, че акцията ще реализира поставената цел ", добави тя.

" В момента две ваксини се преглеждат интензивно за утвърждение от Европейската организация по медикаментите - тази на " Джонсън и Джонсън ", а другата също е РНК, както на " Пфайзер " и " Модерна ", изясни проф. Гетов. Много интензивно се работи и по стартирането на " коктейла " от моноклонални антитела, с който президентът Тръмп беше лекуван ", добави той.

Относно имунизирането на бременни проф. Николова изясни, че рекомендацията на Борда по акушерство и гинекология е дами, които възнамеряват бременност в околните месеци, бременни са или кърмят, би трябвало да се въздържат от имунизация по простата причина, че в този момент настоящите ваксини не са тествани върху бременни.

" Теоретично е изцяло допустимо и се вършат клинични изследвания за съчетаване на две дози от разнообразни изследвания - в Оксфорд тестват препарата си в съчетания с имунизацията " Спутник ", всичко това обаче към момента е в развой на клинични изследвания ", изясни проф. Николова.

По думите ѝ, ключът не е в антителата, а в клетките на имунната памет - от тях зависи какъв брой ще продължи и какъв брой ще е сполучлив имунитетът ни след имунизацията.

Проф. Гетов добави, че фирмите доста интензивно работят за прибавяне на трета доза след известно време за новите разновидности на вируса. Хапче за ковид обаче скоро няма да има. От " Астра Зенека " създават назален спрей за непосредствено впръскване в лигавицата на носа, а доникъде на март ще е реалност и " коктейла " от моноклонални антитела.

" Ваксините обаче са най-ефективният метод за справяне с пандемията ", акцентира проф. Гетов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР