Решението за членството на Швеция в НАТО е абсолютно възможно

...
Решението за членството на Швеция в НАТО е абсолютно възможно
Коментари Харесай

Столтенберг два дни след преизбирането на Ердоган: Шведското решение за НАТО е абсолютно възможно

Решението за участието на Швеция в НАТО е " безусловно допустимо " преди срещата на върха на Алианса през юли, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг два дни след преизбирането на турския президент, който е съперник на концепцията.

" Няма гаранции, само че е безусловно допустимо да реализираме решение и да дадем опция за взимане на решение за пълноправно участие на Швеция до тогава ", съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг пред кореспонденти в Осло в навечерието на срещата на външните министри на НАТО в норвежката столица.

" Нямаме никакви гаранции. Разбира се, става дума за суверенни решения на националните парламенти, само че моето обръщение е, че това е постижимо " ", сподели той.

Столтенберг съобщи, че има " прозорец в този момент, изключително след изборите в Турция и с конституирането на турския парламент ".

" Разбира се, че е допустимо и ние работим интензивно това да се случи допустимо най-скоро. "

Турция и Унгария са единствените страни от НАТО, които към момента не са утвърдили кандидатурата на Швеция за участие.

Финландия публично се причисли към алианса през април.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който беше избран отново в неделя за още един петгодишен мандат, упрекна Швеция, че е леговище за " терористи ", изключително за членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Столтенберг съобщи, че е в " непрекъснат контакт " с турските управляващи, с цел да се опита да отстрани последните спънки пред присъединението на Швеция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР