Решението на WADA за санкции срещу руския спорт може да

...
Решението на WADA за санкции срещу руския спорт може да
Коментари Харесай

Русия може да не участва и в Париж 2024

Решението на WADA за наказания против съветския спорт може да се разпростре чак до олимпийските игри в Париж 2024. Това предвижда шефът на комисията по сходство към антидопинговата организация Джонатан Тейлър след произнасянето на 4-годишното наказване.

" Не съм убеден, че Спортният трибунал (CAS) ще излезе с дефинитивно решение до игрите в Токио 2020. Ако това не стане, действието на нашето решение може да обхване игрите в Париж 2024, вместо тези в Япония ", съобщи американецът.

И този вид наподобява много реален. Русия има право да апелира само в CAS, като срокът за това е 21 дни - т.е. до 30 декември. Наказание ще влезе в действие тогава, в случай че няма апелация. В решението на WADA е записано, че при обжалване глобата ще стартира да работи след окончателното изговаряне на CAS. А самият съд в един от своите бюлетини дава статистика за междинната дълготрайност на делата от момента на подаване на исковете и той е " 5 месеца, от време на време по-кратко, от време на време по-продължително, според от желанието на страните дали да се действа бързо, или не ".

Вчера съветският президент Владимир Путин разгласи, че обжалване ще има.  " Няма никакви тъжби против Руския олимпийски комитет, което значи, че страната ни би трябвало да се състезава под личния си народен байрак, както е казано в олимпийската харта. Това значи, че взетото решение опонира на олимпийската харта, а ние имаме основанието да апелираме пред спортния трибунал ", съобщи Путин.

В неговата теза има една пробойна: Цитираната олимпийска харта в действителност гласи казаното от него. Обаче утвърждението за присъединяване на даден тим под съответни знаци се прави от Изпълкома на МОК преди всяка олимпиада, което пък дава правото на МОК да реши дали съветският отбор, в какъвто и състав да бъде, може да употребява националните знаци за екипите си.

Но при декларираното от Путин предпочитание за обжалване, докато завърши делото в CAS, наказването от WADA няма да влезе в действие. Не е изключено съветската страна да има интерес от отсрочване на делото, с цел да се стигне до игрите в Токио (24 юли - 9 август) при към момента неуреден случай. 

Вероятността CAS да удостовери глобата е над 90%, по самопризнание на генералния шеф на съветската антидопингова организация (РУСАДА) Юрий Ганус. А съгласно първия президент на WADA (1999-2007) Ричард Паунд (Кан) " дело в CAS ще е единствено загуба на време за Русия ".

Но пък тази загуба на време може да докара до присъединяване на съветски тим в Токио 2024 под националния байрак и държавни знаци по екипите. Което обаче ще придвижи 4-годишната глоба (ако бъде доказана от CAS) за игрите в Париж 2024, които стартират на 26 юли. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР