Решението на Върховния касационен съд относно парното е несправедливо спрямо

...
Решението на Върховния касационен съд относно парното е несправедливо спрямо
Коментари Харесай

Ето чия страна избра Манолова във „войната“ между хората и топлофикациите 

Решението на Върховния касационен съд по отношение на парното е незаслужено по отношение на българските жители. Това съобщи в Русе националният омбудсман Мая Манолова, представена от БГНЕС.  Именно по нейно искане Гражданската гилдия на Върховен касационен съд трябваше да се произнесе кой закон се ползва в съдилищата при присъждане за връзките сред топлофикациите и потребителите - Законът за енергетиката или Законът за отбрана на потребителите.

Според тълкувателното решение на Върховен касационен съд притежателят на апартамент не може самичък да се откаже напълно от парно и да не заплаща за общи елементи, а това решение се взема с болшинство от 2/3 от етажната благосъстоятелност за всички жилища. Върховните съдии не са разкрили несъгласие сред двата закона.

„ Аз считам, че решението е и голословно, само че в последна сметка всички сме длъжни да почитаме правосъдните решения и да ги изпълняваме, по този начин действа демокрацията и правовата страна. Но аз като омбудсман давам отговор за отбраната на правата на българските жители, а техните проблеми с монополистите „ Топлофикация “ са най-големи, това са най-големият брой тъжби. Върховен касационен съд не е намерил несъгласие сред двата закона, само че това не значи, че тези закони, и по-специално Законът за енергетиката са обективни по отношение на българските жители, съобщи Мая Манолова.

„ Следващата ми стъпка е да напиша една рекомендация до Министерски съвет и персонално до министъра на енергетиката за промени в закона, тъй че да бъдат предпазени потребителите против издевателствата на топлофикациите. Ако не са подготвени да анулират такса сградна апаратура, да напишат текстове, съгласно които изчисляването на таксата да бъде по-справедливо и хората да заплащат минимални размери, а не големите суми, които заплащат в този момент, мръзнейки, и без да желаят да имат нищо общо с Топлофикация “, сподели още Манолова.

Според Манолова и тя, и предшественикът й са тествали всичко допустимо в този проблем – сезирали са Конституционния съд, Върховния касационен съд, еврокомисаря по отбрана на потребителите, парламентарните комисии, ДКВР. Единствената институция, която може да промени този закон в полза на жителите, остава Народното събрание.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР