Решението на Турция да превърне някогашната византийска катедрала Света София

...
Решението на Турция да превърне някогашната византийска катедрала Света София
Коментари Харесай

Русия отсече: Св. София като джамия си е работа на Турция, никой да не се намесва

Решението на Турция да трансформира тогавашната византийска катедрала " Света София " в Истанбул в джамия е вътрешна работа на страната, в която никой не би трябвало да се намесва . Това разгласи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин, като акцентира смисъла на международното културно завещание, част от което е и " Света София ".
 Глобален бил казусът със
Глобален бил казусът със " Света София " съгласно гръцкия външен министър

Той е на мнение, че решението на Анкара е следващото провокативно деяние против Гърция

" Знаете, че този въпрос провокира публичен митинг у нас и в чужбина. Като цяло одобряваме, че това е вътрешен въпрос на Турция, в който явно нито ние, нито някой различен би трябвало да се намесва . В същото време означаваме цената на постройката като обект, който е част от международната просвета и цивилизация ", разяснява пред публицисти Вершинин, представен от съветските медии.

На 10 юли най-висшият административен съд в Турция ( Държавният съвет) анулира разпореждане на държавното управление от 1934 година, което трансформира " Света София " в музей. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа декрет , съгласно който обектът, издигнат през 537 година като византийска катедрала, се чака да отвори за молебствия на мюсюлмани на 24 юли.

Решението докара до остри крити по света, като доста страни и християнски водачи подлагаха на критика Анкара за този ход.
 От 24 юли в „ Света София “ в Истанбул може да има ислямско свещенодействие?
От 24 юли в „ Света София “ в Истанбул може да има ислямско свещенодействие?

Ердоган щял да взе участие в първата молитва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР