Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в ...

Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в

Цветозар Томов: Подготвяме се за провеждане на избори при най-лош сценарий

Решението на ЦИК за проблема с регистрация на листа в Стара Загора е изцяло неуместно. Практика, която се е наложила от доста време по един изцяло законен метод за подаване на документи, приет в Регламент 910 на Европейски съюз, внезапно се приключва от реакциите на една РИК по неразбираеми аргументи. Това съобщи пред Българска национална телевизия през днешния ден представителят на Централната изборна комисия Цветозар Томов. Той добави, че не може да разяснява проблема в качеството си на представител на ЦИК, тъй като изрично не е склонен с решаването, което е било взето. Може да изрази персоналното си мнение, само че не и да аргументира мнението на комисията по този казус.Още по темата20 сеп 2021 15:004017 сеп 2021 12:0145

"Личното ми мнение е, че това беше много напрегната неточност на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи позволена неточност на РИК Стара Загора. Става казус за експеримент за регистрация с електронни подписи на документите. От инспекцията, която ЦИК направи, откакто взе това решаване, се откри, че има още 12 районни изборни комисии, в които обединението (Демократична България-бел. ред.) се е записала по същия метод без никакви казуси ", изясни представителят на ЦИК.

По думите му Комисията е взела решаване да провери регистрациите с електронни подписи и на предходните избори-на 4 април и на 11 юли, и съгласно него евентуално ще се окаже, че и там има такива регистрации.

"Въпросът който действително стои и който би трябвало да бъде решен, е да намерим метод като изборна управа да регламентираме метода на подаване на документи с електронен автограф. И да не наказваме партиите и обединенията за работа, която ние не сме свършили ", разяснява още Томов.

Този път в обучителната акция за изборите ще се употребяват доста повече машини. Предният път е имало по 3 машини на избирателен регион, а в този момент евентуално всяка община ще може да получи. Томов още веднъж изясни по какъв начин ще се гласоподава с машина и за двата избора на 14 ноември. Според него процедурата не е по-комплексна тази на предходните избори.

"Хората са привикнали с банкомати и са привикнали, че картата се вкарва до дъно в устройството. При тези машини тя се вкарва някъде доникъде и не би трябвало да се натиска доста мощно, с цел да не стане пакост, да не се повреди ", предизвести представителят на ЦИК.

Той напомни да не се дърпат разписките преди звуковия сигнал. По думите му най-евентуално няма да има две кутии за двата вота, а секционните изборни комисии ще би трябвало да ги разделят след привършване на изборния ден.

Трябва да сме готови за осъществяване на изборите при най-неприятния сюжет, сподели още Томов.

Източник: dnes.bg