Решението на САЩ да се оттегли от Световната здравна организация

...
Решението на САЩ да се оттегли от Световната здравна организация
Коментари Харесай

СЗО се надява Тръмп да размисли за раздялата

Решението на Съединени американски щати да се отдръпна от Световната здравна организация в разгара на пандемия е „ разочароващо “ и „ необяснимо “. Това съобщи специфичният консултант за ковид на СЗО Дейвид Набаро пред Си Ен Би Си.

„ Изправени сме пред най-голямото предизвикателство в областта на заразните заболявания, което съм виждал. В момента всички народи би трябвало да работят дружно за неговото превъзмогване, в това число и Съединени американски щати “, разяснява Набаро.

Припомняме, че в петък американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Съединените щати прекъсват връзките си със Световната здравна организация.

„ Това е като да си в средата на горяща гора и внезапно 15% от пожарните изчезват, тъкмо, когато имате най-голяма потребност от тях “, прибавя съветникът на СЗО. Съединени американски щати са най-големият спонсор на основаната в Женева здравна организация, като през 2019 година финансовият принос на Вашингтон се равнява на 400 млн. $, или 15% от годишния й бюджет.

Това значи, че останалите 193 страни ще би трябвало да усилят финансовата си поддръжка за СЗО, с цел да „ запълнят празнината “, споделя Набаро.

Той се надява, че американците ще убедят Тръмп да премисли решението си, поради ролята на Вашингтон в предходни епидемии като тези с ебола, HIV и едра шарка.

В събота Европейският съюз прикани президента Доналд Тръмп да преразгледа решението си да прекъсне връзките на Съединени американски щати със СЗО.

Според Набаро светът към момента е при започване на пандемията и доста страни занапред ще бъдат изправени пред най-големите си провокации.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР