Решението на съда в Страсбург излезе през октомври 2022 г.

...
Решението на съда в Страсбург излезе през октомври 2022 г.
Коментари Харесай

БХК и 56 роми, изгонени от домовете си, осъдиха България – правителството им плати 118 000 евро

Решението на съда в Страсбург излезе през октомври 2022 година и касае проблем от село Войводиново

Правителството на Гълъб Донев е изплатило обезщетение на 56 роми и на Българския хелзинкски комитет в размер на 118 000 евро (над 230 000 лева). Това е станало с решение на Министерския съвет (МС), гласувано на 1 февруари , сподели информация на „ Флагман “.

По тематиката на държавното съвещание е докладвал правосъдният министър Крум Зарков. Той изброява няколко каузи, по които страната е наказана в Европейския съд по правата на индивида ().

„ Второто дело „ Пакетова и други против България “, жалбоподателите са 56 лица от ромски генезис, поданици на село Войводино (Войводиново – б.а.). Европейският съд намира, че кумулативния резултат от бездействието на разнообразни национални управляващи в подтекста на позитивните им отговорности е довел до обстановка, при която всички жалбоподатели са били изгонени от домовете си, без никакви правни последствия . Жалбоподателите са били в неспособност спокойно да упражняват правото си на цялост на персоналния и фамилния си живот и не им е била предоставена нужната отбрана на техните права. Поради това Европейски съд по правата на човека постановява, че е налице нарушаване на член 8 персонален и фамилен живот по отношение на член 14 възбрана за дискриминация от Конвенцията “, споделя Крум Зарков.

на съда в Страсбург излезе през октомври м.г. Село се намира в община Марица, Пловдивско.

„ Съдът присъжда на жалбоподателите компенсации за неимуществени вреди, като им дефинира общи компенсации, въз основа на тяхната фамилна връзка и обстоятелството, че са живели на общ адрес. Общата сума на компенсацията за неимуществени вреди е хиляди лв.. Съдът присъжда и девет хиляди евро за разноски и разходи в производството пред него “, споделя още министър Зарков на съвещанието.

От самото решение на Министерски съвет се вижда, че компенсациите са разпределени към 16 групи жалбоподатели. 13 от тях са на стойност 5000 или 9000 евро и са към ромски семейства . Три са към единични физически лица и са по 4000 евро.

9000 евро за разноски и разходи се дават на Българския хелзинкски комитет (БХК), който е бил процесуален представител на жалбоподателите пред съда в Страсбург.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР