Решението на полския президент Анджей Дуда да подпише спорния закон

...
Решението на полския президент Анджей Дуда да подпише спорния закон
Коментари Харесай

Бурни реакции в Полша, след като президентът подписа закона за наказване на съдии

Решението на полския президент Анджей Дуда да подпише противоречивия закон за дисциплинарни санкции на съдии провокира бурни реакции в политическите среди и измежду юридическото съсловие в Полша, съобщи ДПА.

Според анализатори подписаният нощес от президента закон може да се употребява за задръстване на устата на съдии, сериозни към държавните промени. Освен това той би разрешил на Дуда персонално да си подбере идващия ръководител на Върховния съд.

Подготвеният от ръководещата консервативно-националистическа партия "Право и правдивост " закон дава опция за налагане на дисциплинарни санкции, в това число уволнения, на съдии поради разнообразни техни дейности - да вземем за пример оборване на законността на юридически назначения по въведените от ръководещата партия правила.

Полският президент подписа противоречивия законопроект за дисциплинарните санкции на съдии

Благодарение на президентския автограф, в този момент създалата се "недосегаема прослойка " от съдии, пробвали се да "нарушат закона " и "заплашвали да основат безпорядък и безредица в правосъдната система " за "защита на своите привилегии ", към този момент ще бъде "наясно с следствията ", написа в коментар в локален таблоиден вестник правосъдният министър Збигнев Жобро.

За разлика от него, ръководителят на Сената Томаш Гродски от опозиционната центристка партия "Гражданска платформа ", писа през днешния ден в Туитър, че посредством новия закон "Полша още по-ускорено потегли към източните, властнически диктатури ".

Най-голямото съдружие на съдии в Полша - "Юстиция ", излезе с апел към Европейската комисия и Съда на Европейски Съюз "незабавно да вземат всички вероятни ограничения за отбрана на полските съдии от политически репресии ", с каквито са застрашени, в случай че ползват законодателството на Европейски Съюз. "Днес полските съдии пазят освен върховенството на закона в Полша, само че и законовия ред в целия Европейски съюз ", се споделя в декларацията на "Юстиция ", оповестена онлайн.

Президентски избори в Полша на 10 май
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР