Решението на бившия министър на околната среда Борислав Сандов, с

...
Решението на бившия министър на околната среда Борислав Сандов, с
Коментари Харесай

Сандов нагази лука! Карамфилова: Решението му за спирането на „Струма“ може да се окаже незаконно

Решението на някогашния министър на околната среда Борислав Сандов, с което в последния си ден на процедура спря градежа на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле“, може да се окаже нелегално. Това съобщи наследничката му Росица Карамфилова, предава 24 часа.

По думите й решението е квалифицирано от тогавашния консултант на Сандов, а способените органи – Национална работа за отбрана на природата, дирекция „Еколологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда“ и дирекция „Правна“ не са били ангажирани по никакъв метод в правенето на тези решения. Все още се чака мнение от тях до каква степен решението е законосъобразно.

Всъщност с подписа си Сандов спря строителството на правата, което се извършва от АПИ. Агенцията имаше 14-дневен период за обжалване и се закани, че ще го направи, само че се оказва, че не го е обжалвала.

Но обясниха, че съгласно тях казусът не е, че Европейска комисия желае нова Оценка на въздействието върху околната среда, както твърдеше Сандов, а че Министерство на околната среда и водите не е изготвило характерни цели за запазване на предпазените зони.

Карамфилова удостовери обяснението на АПИ – че Оценка на въздействието върху околната среда не е била осъществена по отношение на характерни цели и ограничения за опазването на околната среда, защото те не са били направени и има наказателна процедура за това. През 2020 година е било предоставено външно осъществяване за правенето на цели, Европейска комисия даже ни спомага с спомагателни специалисти, само че все пак не е реализиран прогрес.

„Определянето на задачите е от главно значение и това ще е определящо за развиването на пътя. В момента има качени за публично разискване създадените цели, има десетки мнения по тях и допустимо най-бързо те би трябвало да се прегледат, да се одобрят задачите и по-късно дружно с Министерство на регионалното развитие да начертаем явен и резистентен проект за действие“, съобщи Карамфилова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР