Решението на Академичния съвет на Софийския университелимент Охридски” (СУ) да

...
Решението на Академичния съвет на Софийския университелимент Охридски” (СУ) да
Коментари Харесай

Напрежение в Софийския университет заради приема по медицина

Решението на Академичния съвет на Софийския университелимент Охридски” (СУ) да приема студенти по медицина с кандидатстудентски изпити на различен университет провокира напрежение във висшето учебно заведение. Преподаватели и студенти от факултетите по биология и по химия и фармация желаят преразглеждане на решението в името на престижа на университета.

Преди седмица Академичният съвет реши кандидат-студентите по медицина да държат изпити по биология и химия в Медицинския университет-София, вместо в Софийския университет. В четвъртък с заявления Биологическият факултет и Факултетът по химия и фармация желаеха това решение да бъде прегласувано и в случай че болшинството в съвета реши - анулирано. Точката обаче по този начин и не влезе в дневния ред, защото не се събраха задоволително гласове за това.

Представителите на Академичния съвет даже не чуха мнението на студентите и преподавателите, пристигнали на съвещанието им. Нещо повече - имаше опит то да бъде закрито за външни лица. След като той не съумя, по предложение на декана на Факултета по публицистика и всеобща връзка съвещанието беше отчасти закрито, а недоволните студенти и преподаватели, както и медиите - изкарани от залата.

Аргументите за анулация на решението са, че то е позорно, петни престижа на най-старото висше учебно заведение и също така опонира на правилника за банкет на първокурсници. С него се нарушава цялостната конструкция на кандидатстудентската акция, чиято първа изпитна сесия завърши. Освен това разпоредбите за банкет се трансформират в крачка в случай, че бяха признати и оповестени преди месеци.

Аргументите решението да остане в действие са, че в противоположен случай първокурсници по медицина изобщо няма да се одобряват. Освен това то на процедура към този момент е приложено - ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков към този момент е подписал меморандум с Медицинския университет - София за взаимните изпити, а до Министерството на образованието и науката е изпратено писмо да се промени първичното предложение за нулев банкет по медицина и броя за първокурсници да е 80.

Протестите на преподаватели и студенти може и да продължат и към този момент да не са толкоз безмълвни.

Опити за закрито съвещание

Преди съвещанието на Академичния съвет залата се изпълни със студенти и преподаватели от Биологическия факултет и от Факултета по химия и фармация, пристигнали да чуят дебата по противоречивото решение и вероятно да изразят мнението си. До спор, както и до чуване на присъстващите външни за Академичния съвет лица по този начин и не се стигна.

Още в самото начало на съвещанието беше направено предложение то да е закрито. То обаче не събра нужната поддръжка. Предложението да се гледа точката за прегласуване на противоречивото решение обаче също не беше подкрепено. Срещу ново решение по проблема се разгласи и ректорът проф. Анастас Герджиков. Аргументът - не може за трети път университетът да трансформира решението си. “Какво оферирате да направя, в случай че отменим решението. Да отдръпва подписа си от меморандума, да изпратя ново искане за нулев банкет?”, попита Герджиков. Той добави, че решението претендентите по медицина да се изпитват и правят оценка от различен университет ще важи единствено за тази година, а за идната ще се търси друго решение.

Ректорът сподели още, че е спрял ответна реакция от страна на Медицинския факултет, чиито студенти и преподаватели също имали желание да дойдат на съвещанието на Академичния съвет.

Феодализъм или ултиматум

Срещу прегласуването на решението предстоящо се разгласи и деканът на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов, който от много време желае студентите по медицина да се одобряват с обособени изпити от тези за останалите специалности. “Ще имаме нулева година, в случай че ни наложите да организираме вашите изпити”, обърна се в прочувствено изявление проф. Спасов към сътрудниците си. Той изясни, че здравната химия и биология били разнообразни от тези, с които се кандидатства и приема в другите факултети. За това изпитите трябвало да са разнообразни.

В причините си проф. Спасов се върна към времето на Хипократ. “Хипократ е имал едно условие - да сортира учениците си… Право на факултета е да избира своите студенти. Срам е това, което се приготвя - посредством тирания да се наложи да организираме вашите изпити”, сподели Спасов. Според него университетът се е трансформирал във “феодално владение”, само че не сподели на кого. Той счита, че с налагането на общи изпити се нарушава автономията на факултетите.

“Вие налагате ултиматум”, отговори акад. Петър Кралчевски, декан на Факултета по химия и фармация.

Никой от подръжниците на проф. Спасов не съобщи, че счита, че автономията на факултетите е накърнена. Единствените претекстове срещу преразглеждането на решението бяха, че по този начин “ставаме смешни”. Ректорът пък сподели, че не може да наложи на един факултет да образова студенти, които не желае.

Извън надзор

“Унижението, което търпят откривателите от двата факултета, е огромно. Последващите дейности може да бъдат предотвратени, в случай че обсъждаме въпроса през днешния ден. Ситуацията може да излезе отвън контрол”, съобщи преподавателят от Факултета по химия и фармация проф. Тони Спасов.

Докато недоволните студенти и преподаватели участваха на съвещанието, разискване всъщност на казуса по този начин и нямаше. Хората бяха изведени от залата по официално предложение на декана на Факултета по публицистика и всеобща връзка доцент Теодора Петрова. Аргументът ѝ беше, че една от точките в дневния ред е обвързвана с пенсионирането на преподаватели от факултета и не било редно то да се разисква пред медиите и външни хора. В последна сметка задачата хората да бъдат изведени от залата беше реализирана.

Въпреки това те съумяха да приказват на двора с ректора проф. Герджиков и се схванаха за спомагателна среща с него на 8 май.

Проблеми

Според студентите не е добре за Софийския университет да организира изпити с Медицинския университет в София, който в последните месеци беше дискредитиран след инспекции на прокуратурата и обвинявания за порочни практики, в това число и за банкет на студенти.

Недоволните считат, че с отхвърли си да изпитва и прави оценка бъдещите медици Софийският университет единствено губи, защото претендентите за Медицинския факултет го избират поради другия формат на изпита. Сега те евентуално щели да предпочетат да учат в Медицинския университет, а СУ да обере по-посредствените.

В декларация от Биологическия факултет напомнят, че от предходната образователна година изпитът по биология се приготвя дружно с преподаватели от Медицинския факултет. В нея се споделя, че противоречивото решение нарушава цялостната организация на кандидатстудентската акция, защото съгласно правилника за приема на студенти кандидатстудентските изпити от предварителната сесия, която към този момент завърши, и от постоянната, " се организират по едни и същи стратегии ".

Освен това към този момент е одобрено образователното наличие за всеки изпит, а в този момент претендентите за медицина са изправени пред смяна в крачка. В правилника за банкет на студенти в СУ пък написа, че не се признават " оценки от конкурсни изпити, положени в друго висше учебно заведение ". Сред плануваните изключения не е приемът в Медицинския факултет.

В нея се споделя още, че противоречивото решение за приема по медицина накърнява " ползите на четири факултета отвън Медицинския факултет, в които се образоват студенти от 14 специалности, одобрявани с изпита по биология ".

Решението

Още преди седмица решението беше подложено на критика от членове на Академичния съвет и несъмнено като позорно.

От Софийския университет не дадоха смислени причини за какво друго висше учебно заведение ще изпитва и прави оценка бъдещите първокурсници по медицина. За сметка на това за киндидат-студентите сигурно ще има неудобства. Те ще би трябвало да подадат документи за препитванията в Медицинския университет, работите им ще бъдат оценени от преподавателите в него, а документите за класиране ще се подават в Софийския университет.

Ще би трябвало да платят и с 40 лв. повече за изпитите в Медицинския унивреситет. Според проф. Спасов обаче ще си спестят неудобството да държат изпити на 6 места, което съгласно него било “чергарство”.

Оценките от Медицинския университет ще важат единствено за банкет в специалността медицина в Алма матер, само че не и за останалите специалности, в които се приема с препитвания по биология химия. За тях кандидат-студентите ще би трябвало да поставят изпитите на Софийския университет.

Кандидатите за медицина в СУ ще би трябвало да вземат участие и в настрана класиране, защото ще изтърван периодите за общото класиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР