Решение за покупка на 37-годишния кораб Искатель“ е взела комисия

...
Решение за покупка на 37-годишния кораб Искатель“ е взела комисия
Коментари Харесай

Купуват 37-годишен кораб от руснак за учебни цели на висшите морски кадри  

Решение за покупка на 37-годишния транспортен съд „ Искатель “ е взела комисия от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) във Варна. Офертата на компания „ GEOSUBSEA TECHNOLOGY LTD “ е 1 190 970 лева без Данък добавена стойност. Дружеството е записано в Кипър и е благосъстоятелност на съветския жител Олег Сергеев.

С днешна дата ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, в качеството му на участник в консорциума „ Българска антарктическа база „ Св. Климент Охридски “, има разгласен конкурс за име на бъдещия научно-изследователски транспортен съд на България. Той ще плава под военноморски байрак и ще е в състава на ВВМУ.

В комисията по желание на име вземат участие проф. д. н. Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт, Кирил Вълчев – ген.директор на Българска телеграфна агенция, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – шеф на ВВМУ, и други

Партньори в консорциума са Националният център за полярни проучвания към Софийския университет и Българският антарктически институт.

Поръчката за покупка на кораб бе стартирана през февруари месец тази година. Единственият претендент да взе участие в нея е било сдружението на Сергеев с кораб, издигнат през 1984 година. В момента той плава под флага на Русия.

 



 

Според данните за следене на корабния трафик сега „ Искатель “ (в превод „ Търсач “) е акостиран във Варненското пристанище. Неговият неповторим идентификатор (IMO) е: 8112586.

Според профилирания уебсайт „ Maritime.bg “ след придобиването на кораба ВВМУ евентуално ще разгласи нова поръчка за ремонт и съоръжение, който може да надхвърли цената на придобиването му.

Предназначението на новия остарял транспортен съд е: обезпечаване на българските национални антарктически експедиции; реализиране на научноизследователски действия от Националната стратегия за полярни изследвания; реализиране на други научноизследователски действия в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, Българска академия на науките, Селскостопанската академия и други научни организации; обезпечаване на практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски просветителни институции; хидрографски проучвания за потребностите на Военноморски сили на Република България.

 



 

Финансирането на покупката е обезпечено посредством Националната пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 година
 Товарен транспортен съд, пренасящ химикали, потъва край крайбрежията на Шри Ланка Товарен транспортен съд, пренасящ химикали, потъва край крайбрежията на Шри Ланка
Има заплаха в океана да изтекат стотици тонове пластмасови пелети, замърсявайки богатите риболовни води в региона и причинявайки еколог...

Според обявлението корабът също по този начин ще се употребява за експедиции с проучвателен цели, за наблюдаване на морските пространства, за надзор по опазването на околната и водната среда, флората и фауната, както и предпазените типове и местности.

С него ще се оказва помощ при избавяне на хора и имущество при бедствия. Ще взе участие и в интернационалните задачи.

 



 
 Кораб се прекатурна след опит за групово селфи в Индонезия Кораб се прекатурна след опит за групово селфи в Индонезия
Най малко седем индонезийци са се удавили в претрупан транспортен съд, който се е обърнал в язовир на остров Ява. До случая се е стигнало, сл...

Изискванията за плавателния съд бяха да е с дължина на корпуса не по-малко от 60 метра, 2000 тона, водоизместимост, дедуейт (товароподемност) – не по-малко от 800 тона, грос (бруто) тонаж – над 1800 тона. И още - да е с опция за настаняване на повече от 16-членен екипаж и пространства за в допълнение настаняване на над 35 индивида.

 



 

 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР